Ерантис

Erantis-zeleno-bg

Ерантис.

Ерантисът се кипри с пищна яка
Разтваря се, когато го огрее слънцето

Ако искаме, щом снегът се разтопи, градината да стане весела и приветлива, непременно трябва да си засадим ерантис. Той е най-прекрасната компания за скромните кокичета и ранни минзухари, защото искрящо жълтите му цветове няма да оставят никого да отмине равнодушно.
На гръцки името му означава просто “пролетно цвете“, защото е измежду първите вестители на пролетта.

Събуждат се рано напролет
Видът Ерантис (Eranthis) от семейство Лютичета има 7 вида, които произхождат от Европа и Азия. В градините обикновено се отглежда зимният ерантис (E. hiemalis). Как, ще попита някой, хем пролетно цвете, хем зимно? Ами ранобудникът пониква още под снега, стига времето да поомекне.
Стъблата на ерантиса достигат 10-15 см височина, отначало са извити като дъга, но скоро се изправят. Цветовете са единични, златистожълти, до 3 см в диаметър. Отварят се само когато ги огрее слънцето. Непосредствено под всеки цвят като красива яка са разположени блестящите зелени листа, които придават неповторимост на цветето. Цъфтежът трае 10-15 дни, а зеленината се запазва до края на май, когато отмира. В почвата на дълбочина 5-7 см остават клубените с големина на орехи. Около всеки от тях се образуват няколко съвсем малки дъщерни клубенчета, които бързо нарастват и след няколко години се образува красива туфа от ерантиси.

Ерантис – красота рано на пролет.

Ерантисите са светлолюбиви, но ранният им цъфтеж позволява да ги засаждаме и под дърветата. Към почвата не са придирчиви, но най-добре растат на леки, богати, добре овлажнени почви с алкална или неутрална реакция.
Използвайте семена или клубени
Размножаването става най-често със семена, които се самозасяват в близост до майчиното растение. Ако ги съберем, преди да се пръснат, трябва да ги засеем през ноември или в началото на декември. През първата година се появяват само семеделните листа, които бързо отмират. Но растенията не загиват, а в почвата остават мънички клубенчета, от които през следващата година израства само по едно листо. През пролетта на третата година можем да очакваме и първия цъфтеж.

Освен семена, в цветарските магазини може да се купят и клубени от ерантис. Те се засаждат в края на август на дълбочина 5 см, помежду им се оставят 6-7 см.
На едно място ерантисите виреят добре 4-5 години, след което се налага да ги преместим, като внимателно пресеем почвата, за да не загубим дребните клубенчета.
Чудесен ефект се получава, когато посадим групи ерантиси по зелената площ или под дърветата. А на алпинеума красотата им изпъква особено силно. Може да ги разположим както самостоятелно, така и в комбинация с други ранни пролетни цветя.

Talventähti Eranthis hiemalis

Talventähti. Eranthis hiemalis. Turku. Keskusta. Kaupunkipiha. Kuvattu 20.2-30.5. 2015. Editoitu 24.11. 2015.

Публикувахте от Vappu Pyykkö в Вторник, 24 ноември 2015 г.

 

Отговорете