Екзотични стайни растения от плодове

Nar-saksiya
Нар в саксия

Екзотични стайни растения от плодове.

Защо не започнете да отглеждате екзотични растения в дома си от семената на плодовете, които продават в супермаркетите и пазарите – цитрусови и др. В това начинание има и предимства – семената на такива растения са доста скъпи, а и самите растения – също. Всъщност, нека погледнем от прагматичната страна – костилките (семената) на екзотичните плодове са ни безплатни! При това, може да се отгледат дори растения, които изобщо не се продават в цветарските магазини.

Отглеждането на растения от костилки е доста забавен и увлекателен процес. Ако човек се постарае повече и изучи изискванията на растенията, получени от костилки, е възможно дори да си откъсне и плод. Процесът на отглеждането не е толкова сложен, както някои си мислят. Но да достигннат до плододаване такива растения или трябва да се присадат или това ще стане след доста време – понякога 8-12 години.

Как се постъпва? Преди да се засади костилката първо добре се измива – висчки остатъци от плода трябва да се отстранят. След това костилката се поставя във влажна богата почва на дълбочина 1,5 по-голяма от размера є. Саксията се покрива с полиетилен и се поставя при стайна температура. Всеки ден полиетиленът се повдига за проветряване и ако има нужда почвата се полива, за да не пресъхне. Обикновено поникването става в рамките на 1 до 4 седмици, в зависимост от растителният вид. Известни са 2 трика, с чиято помощ костилките по-сигурно покълнват. Слагат се за няколко дни във вода, а след това се пренасят в хладилник – така се симулира зимният покой на растението. Така третирани, костилките прорастват значително по-бързо.

Екзотични стайни растения от семки на плодове.

Ето няколко вида плодове, от които може лесно да се получат растения в домашни условия. Семената на нара прорастват много бързо – за около седмица. Това растение (Punica granatum) е лесно за отглеждане и след няколко години вие ще имате неголямо дръвче в саксия или контейнер. Единствено трябва ежегодно да оформяте чрез резитба короната му, за да стане красива.Ако имате познания, можете от това дръвче да формирате бонсай. Растението е листопадно. Опадането на листата може да се избегне, ако дръвчето се осветява допълнително през есента и зимата със специална фито-лампа.

Другият плод, който няма да ви затрудни, е маракуята (Позната е и с името ядлива пасифлора). Тя расте като красива лиана. Не е много лесно да отделите семената й, защото са доста дребни, но затова пък са много на брой. Преди да посеете, накиснете семената на това растение по-добре в портокалов сок, който притежава свойствата на вкоренител. Всички цитрусови растения лесно израстват от семките. Има дори такива сортове цитрусови, които са специално култивирани за отглеждане в стайни условия. Другите плодове, с които можем да експериментираме са: ябълки, личи, рамбутан, праскова, грозде, авокадо, райска ябълка, фурма, манго, сливи и вишни.

 

Коментари (3)

  1. По този метод успях да си захвана три дръвчета от личи. Все още са на 2 месеца. Четох, че след 2-та година растежът им ще се забави. А ще плододават ли изобщо, като не са в естествена среда и след колко години ?

Отговорете