Дребнолуковичните цветя с пролетен цъфтеж – модна атракция

drebnolukovicni-tsvetya

Дребнолуковичните цветя с пролетен цъфтеж – модна атракция.

Наложилата се от няколко години модна тенденция – в двора да се отглеждат ниски сортове и дори сортове “джуджета“ от различните градински цветя – далии, астри, хризантеми и др., се налага и при луковичните цветя с есенно засаждане. От тях особено подходящи са т. нар. дребнолуковични – крокуси, мускари, някои видове алиум, кокичета, дребните сортове лалета и нарциси, хинодокса и др. Ниският ръст ги прави много атрактивни. Особено, когато са засадени в групи сред зелените площи, в градински вази и други контейнери или в бордюри покрай пътеките. Много добре се ситуират и около стволовете на големите дървета. Или пък в подножието на листопадните храсти.

Дребнолуковичните цветя, отглеждане.

Дребнолуковичните цветя се развиват еднакво добре на светло и на сянка, поради ранния си цъфтеж. Засаждането и отглеждането им не е сложно, но и тук трябва да се спазват някои правила. Сроковете на засаждане са както при другите луковични цветя с есенно засаждане – от края на септември до края на ноември. Най-често те се засаждат в група от няколко растения (10-15), затова на избраното място трябва да се свали повърностния слой почва на необходимата дълбочина. На дъното се насипва неголям слой речен пясък. Върху него се разпределят луковичките, така че малко от основата им да потъне в пясъка. Разстоянието между луковичките трябва да превишава от 3 до 5 пъти техния диаметър. Дълбочината на засаждане зависи от размера им. Ориентировъчно се счита, че при дребнолуковичните цветя тя трябва отговаря на височината умножена по 2 или 3 пъти. На песъчливи почви дълбочината на засаждане е по-голяма, на тежките – по-малка.

Ако почвата е достатъчно богата и структурна, засадените луковички се покриват с отнетия горен слой. Но на тежки и неокултурени почви е желателно отнетият горен слой да се размеси с угнил оборски тор или торф, като се прибави и едър пясък. Никога не слагайте пресен оборски или птичи тор върху луковични цветя! След засипване на ямката, почвата се полива и мястото непременно се маркира. Може и да се мулчира със сухи треви или торф, а при възможност да се поставят етикети.

Дребнолуковичните цветя, за алпинеума.

Трудно може да си представим истински алпинеум без дребнолуковични цветя. Те като че ли са създадени за живот именно сред камъни, защото не понасят преовлажняване на почвите и защото в леглото около тях може да се насипва всякаква плодородна почва. В скалните кътове великолепно се вписват ниските сортове ириси, алиуми, нарциси, лалета и др. Сроковете на засаждане са както и при другите луковични цветя с есенно засаждане – от края на септември до края на ноември.

Отговорете