Декупаж на саксиите – интересно решение за интериора ни

dekupazh-saksiya

Декупаж на саксиите – интересно решение за интериора ни.

Декупаж на саксиитеСтайните цветя, като знаем са много полезни и красиви в дома ни, обаче важно е, не само да е красиво самото растение, но и саксията да е хубава, тогава тази комбинация придава изключително красив акцент в интериора ни. Но не винаги имаме хубави саксии. Какво да направим ако нашата саксия е стара и не много привлекателна – даваме и нов живот с помощта на декупаж. Какво е това ДЕКУПАЖ (decoupage), от френски в превод означава „изрязвам“. Тази техника ДЕКУПАЖ означава украсяване на предмети с изрязани елементи от салфетки или други хартиени рисунки, които се залепват с помощта на лепило и се покриват с лак.

Какви материали трябва да използваме? Това са салфетка с печат, саксия, лепило за декупаж ( може да го замените с Ц 200), лак за декупаж, акрилна бяла боя ( може да я замените с латекс или темпера).

От инструменти ни нужни ножица за нокти, четка със синтетичен косъм и молив.

Изпълнение:
Първо почистваме и леко обработваме повърхността на саксията с шкурка. Оцветяваме саксията с акрилна боя. После нанасяме първият слой върху саксията с разредено лепило.
Изрязваме рисунка на салфетката и отделяме само най-горният напечатан хартиен слой.
Залепяме рисунката върху саксията с лепило, като изтикваме с четката всичкият въздух извън площта на орнамента. След като сме залепили добре цялата декорация изчакваме да изсъхне лепилото и лакираме цялата саксия с лак поне два пъти.

Саксията за нашето цвете е готова!

Съвети:
1.Лакирайте поне два пъти, ако искате да можете да почиствате след това съда с вода.
2.Лакът може да го заместите с лак за дърво или автомобилен акрилен лак, ако във вашият град няма декупажен.
При лакиране използвайте четки задължително със изкуствен косъм!!!

Отговорете