Дърво-лале Spathodea campanulata

Darvo-lale-zeleno

Дърво-лале Spathodea campanulata

Едно от най-красивите декоративни дървета на тропическа Африка е Spathodea campanulata (сем. Bignoniaceae). Това неголямо, вечнозелено дърво има чудесни цветове, които по форма и цвят приличат на лалето, затова често го наричат африканско „дърво-лале“. Цъфти през дъждовния период. Тогава на върха на короната се появяват множество ярко червени разкошни цветове и дървото изглежда покрито с хиляди лалета. Докато е още пъпка, цветът е обвит от кафява, прилична на цип торбичка, образувана от чашелистчетата. Ако тя се прободе, от цвета пръска вода като от фонтан. Оттук води началото си и друго наименование на растението – дърво-фонтан. Това е течност която се отделя от специална жлезиста тъкан върху ципата на чашелистчетата. Преди цветът да се разтвори, той плува във водниста течност и благодарение на това не изсъхва.

Прекрасните цветове, които приличат на лалета с жълтозелени отвън и червеникави отвътре венчелистчета, могат да се видят и у американското дърво-лале Liriodendron tulipifera (сем. Magnoliaceae). Това декоративно дърво произхожда от Северна Америка, но се среща и в Европа. Дори има и у нас, например в София, пред Халите има две такива дървета и пред хотел Хилтон също има едно дърво.

Коментари (3)

  1. За Поля. http://www.zeleno.bg е каталог на фирми за градината. В http://www.zeleno.bg в категориите „декоративни разсадници „, „градински центрове“ и „посадъчни материали“има регистрирани над 120 фирми. Потърсете при тях, прозвънете ги..

Отговорете