Чименеа – стилна печка & BBQ

Chimnea-barbekyu

Чименеа – стилна печка & BBQ

Автор – Радостин Крумов, Стерадо ООД.
Още преди стотици години по земите на днешно Мексико хората са използвали чименеи за готвене и отопление. Традиционната чименеа е преносимо огнище, изработено от глина, което във височина завършва с комин, покрит с капак, чиято основна функция е била да отвежда дима нагоре и да пази огъня при дъжд. Разбира се, всеки комин има и функцията „да тегли” и по този начин да улеснява разпалването и горенето на огъня в огнището.

Някога чименеата е била част от ежедневието на много южноамериканци и е служила за чисто домакински цели. Днес обаче тя се използва в цял свят на двора или на терасата като печка, барбекю или просто като огнище, заради живия огън в него, който несъмнено създава уют и приятна атмосфера. Чименеата притежава притегателна сила и подобно на лагерен огън събира около себе си семейства, роднини, приятели (особено в по-хладно време)…

Освен традиционната и сравнително евтина чименеа, изработена от глина, се произвеждат и предлагат също чименеи от желязо, чугун, алуминий и дори от мед. Все пак – поради специфичните си свойства и по-достъпна цена – най-разпространени и използвани са чименеите, изработени от глина. А също и тези, които са отлети от чугун. Глинените са най-изгодни, но за жалост и най-крехки, като ги грози т.н. термичен шок – например когато са горещи и внезапно завали дъжд. От друга страна обаче те са най-красивите. Защото са разноцветни, украсени с разнообразни шарки, кахелни плочки и други. Чугунените чименеи са тежки. Но пък за сметка на това акумулират и отдават много топлина. А това ги прави много подходящи както за печки на открито в хладните вечери, така и за барбекюта. Освен това имат сравнително лесна поддъжка.

Чименеа – стилна печка & BBQ.

Чименеа печки

Всъщност само част от чименеите са приспособени да бъдат използвани и като барбекюта. Обикновено тези модели са делими (състоят се от две основни части). Те са оборудвани със скара и нужните приспособления и инструменти.
Препоръчва се в чименеите като гориво да се използва дърво. Най-вече чам, поради приятния аромат и репелентните му свойства спрямо комарите. А също така и ябълково дърво – отново, заради приятния аромат, който отделя при изгаряне.

В края на работния ден или през уикенда бихте могли да си приготвите вкусна скара. И да създадете около Вас приятна атмосфера и топлина. Или просто да релаксирате, като съзерцавате огъня в огнището…
Нужна Ви е само чименеа и желание да бъдете поне малко различни.

Чименеа – стилна печка & BBQ можете да закупите от автора на статията.

Отговорете