Букет

bouquet

Букет

Ако се обърнем към историята, ще се убедим, че декораторите от всички времена са  усъвършенствали своето майсторство при създаването на изящни композиции от рязани цветя. Думата букет е от фрески произход. Освен прякото си значение тя има и втори смисъл – аромат.

През вековете със смяната на модата са се променяли и техниката и външната форма на букетите.
Първите букети са създадени от хора, които са обичали цветята. Те са откъсвали цветя, завързвали са ги и са ги държали в ръка. За умело комбиниране на цветята в букети с красива форма се говори в началото на XIX в.

Първите букети
Булченски букетБукетите стил Бидермайер, коити отговаряли на модата около 1850г., били украсявани с панделки, дантели и др. Израбoтвани в сбита, скована, неестествена форма, те все пак са означавали развитие в това изкуство. По това време сред дворцовите среди на Европа били разпространени пищните букети Виктория и Помпадур с полукълбовидна или плоска форма.
След 1870г. се появили т. нар. ‘Макартов букет’, който носи името на виенския художник Х. Макарт. Цветята в този букет били подреждани рехаво, свободно, а за задна страна на букета служели палмов лист, паунови пера, изсушени и оцветени треви и цветя.

Букет.

цветен букетБукети за различни празнични случаи
Букети, поднесени за юбилей, трябва да бъдат по-големи и по-тържествени. Подходящи видове за тях са розите, хризантемите, карамфилите, антуриумът, гладиолите и др.
Букетът за рожден ден на възрастен човек трябва да бъде от предпочитания от него вид цветя с дълги дръжки в меки тонове (глкадиоли, рози, лалета и др.). Ако е предружен с подарък, букетът не трябва да бъде голям.
За рожден ден на дете букетът трябва да бъде малък, в ярки радостни тонове. Подходящи допълнения към него са малки играчки или кутия с бонбони.

Булчинските букети се правят от рози, калии, гербери, момина сълза и др. Гарнират се със зеленина от аспарагус, адиантум, нефролепис и др. Като украшение към тях се прибавят тюл и панделка. Изборът на букета се съгласува с цвета на дрехата, с фигурата на булклата и с обстановката, при която ще се извършва ритуалът. Големите букети за този случай са неподходящи. Малките букети в стил Бидермайер или свободно падащите, каскадно оформени булченски букети.

Празничен букетБукетите за влизане в нов дом, за завършване на учение, за новородено и за други радостни събития или организирани тържества, трябва да бъдат колоритни, от цветя с хармониращи багри.
При посещение на болен букетът не трябва да е голям, но трябва да има живи багри..
Траурните букети се правят от цветя с тъмни строги тонове – тъмночервени рози, гладиоли, хризантеми и др.

Как се поднасят цветя
Букетът, който се поднася, не е необходимо да бъде голям и от скъпи цветя – достатъчен е жестът на уважение, изразен чрез тях.
Цветята се поднасят с лявата ръка.
Когато двама съпрузи отиват на гости, съпругът поднася цветята на домакинята. Ако домакинът е юбиляр, цветята се поднасят на неговата съпруга, а той получава подаръка.

 

Отговорете