Отгледайте Бугенвилия на балкона

Bugenviliya-balkon

Отгледайте Бугенвилия на балкона

Родина на бугенвилеята (Bougainvillea) е Южна Америка. Разпространена е от Бразилия на запад до Перу на юг до Аржентина. В България тя се отглежда само в саксии и контейнери, които при 15 градуса температура на въздуха, могат да бъдат изнесени на балкона или двора. Там тя започва да цъфти още от месец май и цъфти обилно до края на септември и октомври.

Бугенвилията вирее най-добре на много въздух и слънце. Трябва да е на светло, прохладно и далеч от течение. Най-сериозното изискване на бугенвилията е към светлината. През всички сезони светлината трябва да е изобилна. По на време на  зимния покой температурата трябва да е ниска – 10-12 градуса. През останалото време, тя трябва да надвишава 20 градуса.

Поливането на  бугенвилеята трябва да бъде съобразено с температурата – при горещо време се полива всеки ден с хладка вода. Не е добре водата да се задържа в подложката. През зимата се полива внимателно и ограничено, особено при температура под 12 градуса.

Почвата е добре да е богата и рохкава. Съдовете, в които се отглеждат бугенвилията не трябва да са достатъчно големи. Ако не са се влошава цъфтежът за сметка на листната маса и новите клонки.

Отгледайте Бугенвилия на балкона!

Подрежете младите клонки на 4-6 пъпки след прецъфтяването. От тях ще пораснат нови клонки и ще цъфнат още същата година. Подрязване при бугенвилията се прави или в началото на пролетта едновременно със започването на растежа, или през есента, когато листата на растението опадват. Клонките се скъсяват с една трета, а при необходимост – дори наполовина. Отстранете изцяло тънките, сухите и слабите клончета. Подрязването е необходимо, защото след подрязване бугенвилията цъфти много по-обилно.

Към края на октомври, когато времето захладнее, приберете всички цветя от балконите, в това число и бугенвилеята. На невероятните цветове на бугенвилиите ще се радвате още един месец, докато окапят напълно. Силен листопад се наблюдава и при цитрусите, в следствие на това, че са в затворено помещение и липсва достатъчно слънчева светлина. Проблемът със светлината може да си го решите като си направите специално осветление за цветя.

Размножаването на бугенвилеята става чрез резници. Те се вкореняват при висока температура и въздушна влажност, а понякога даже и във вода. Най-добри резултати се постигат при вкореняване на отводи.

Бугенвилия можете можете да си купите от почти всички 🌳 Градински центрове и от  някои🌴 Декоративни разсадници  регистрирани във фирмения каталог на Зелено БГ.

Коментирайте

Отговорете