Будлея

Budleya-buddleia

Будлея.

Будлеята – пеперуденият храст.  Летният люляк ни радва с изящните си съцветия до есента.

Будлеята (Buddleia) или летният люляк e род екзотични храсти. Той обединява повече от 100 вида, распространени предимно в тропическите и субтропическите региони на планетата. Не всички видове будлеи обаче се отглеждат в градините. Растението е много рядко дори в природата. Някой видове, обаче са особено популярни в Европа. Но безусловен лидер по декоративност, разпространение и изобилие от разнообразните сортове остава будлея давидии (B. davidii). Тя е представител на загадъчната флора на Китай.

В природата будлеята е храст със средни размери или невисоко дръвче (до 5 м) с тънки разклонени клонки. Благодарение на бързия си растеж (до 2 м в година) и големите си (до 25 см) листа, клонките на летния люляк придобиват дъговидна форма. Нежните филизи на това растение не понасят студовете и на практика всяка зима могат да замръзнат у нас. Пъпките, разположени на основните клонки, благодарение на снежната покривка през зимата, обикновено не се повреждат. И през пролетта от тях се развиват млади филизи с красиви листа.

Будлеята - пеперуденият храстИстинско украшение на будлеята са големите дълги съцветия на края на клонките. Те се състоят от множество гъсто разположени дребни цветове. Цъфтящият летен люляк може да се сравни с фонтан. За цветовете са характерни най-различни оттенъци: от лилавото (при природните форми) до бялото, червеното и тъмнопурпурното (при култивираните). Но при повечето сортове средата на цвета е жълта. Многочислените цветове излъчват приятен аромат, който се разлива из градината и привлича много пеперуди. Цътфенето започва, когато повечето дървесни видове вече са прецъфтели – през юли – август и продължава до дълбока есен.

Будлея, предимства.

Будлеята може да допълни облика на градината, украсена с есенноцъфтящите тревисти едногодишни и многогодишни растения. Като имате предвид много голямата гама от цветове, можете да създадете красива композиция. Композиция, построена на плавните преходи между оттенъците и нежните цветови нюанси. С това обаче не се ограничава използването на будлеята в градината. Тя се чувства добре и самостоятелно, и в група, а също така и в качеството на растения от задния план на лехите.

Грижи.

Младите растения искат много внимание. Отглеждането на будлеята не е просто. Важно е да се избере правилното място за засаждане. То трябва да бъде слънчево и да е закрито от ветровете. Почвата на летния люляк трябва да е лека, рохкава и добре дренирана. Не забравяйте, че будлеята е родом от много влажни субтропически гори, затова тя много обича поливането през топлото сухо време, а също и пръскането на листата вечер.

Будлеята се размножава както чрез семена, така и чрез резници. Семената са дребни, развиват се в малки плодове- кутийки. Можете да посеете семената на будлеята през пролетта и след 2-4 седмици те ще поникнат без никаква предварителна подготовка. Трябва да се помни, че младите растения са много чувствителни и искат доста грижи. За съхраняването на сортовите качества обаче трябва да използвате само резници. Младата будлея започва да цъфти на третата година.

 

Коментари (5)

  1. В zeleno.bg има регистрирани 67 декоративни разсадника и 54 градински центъра от цяла България и от някой съседни страни (можете да ги сортирате по градове) , където можете да намерите цветя, декоративни храсти и дървета и други декоративни растения, директно от производителя :
    https://zeleno.bg/bg/category/14-dekor-razsadnitsi.html
    https://zeleno.bg/bg/category/108-gradinski-tsentrove.html
    ПРОЗВЪНЕТЕ ГИ

  2. Г-жо Илиева,опишете ако обичате как взехте резник от будлея и как го засадихте.Имам будлея и искам да я размножаване на друго място.

Отговорете