Заповядайте в Ботаническа градина Борика!

Botanicheska-gradina-borika

Заповядайте в Ботаническа градина Борика!

Ботаническа градина Борика се намира в село Борика, община Ихтиман. Отворена е за посетители на 5 юни 2016 г. от географа Ясен Иванов. Ясен първоначално е искал да направи ботаническа пътека. После се е насочил към озеленяване, разсадник за декоративни и редки растения. А накрая идеята е доузряла в съзнанието му и е започнал да работи по изграждането на градината. Вдъхновение черпи от градини от цял свят, но най-вече от Англия. Така от 2016 г. ботаническа градина Борика приема посетители, разширява се и обогатява видовия си състав.

Ботаническата градина е разположена на площ от около 5 декара в най-югозападната част на Вакарелска планина. Простира се сред широколистни гори, поляни, пасища и ливади. Градината е отворена за посещения от средата на месец април до края на месец октомври.

Никак, не е трудно да се стигне нея, като се има предвид, че се намира на 50км. от София. От магистрала “Тракия” трябва да се отбиете за Ихтиман и след това да продължите по асфалтовия път за с. Веринско и с. Борика. А най-хубавото е, че пътят свършва там. Село Борика е разположено в изключително красива природна местност, заобиколена от широколистни гори, поляни, пасища и ливади.

Заповядайте в Ботаническа градина Борика.

Ботаническа градина Борика, езерцеВ ботаническа градина Борика  могат да се видят над 300 вида растения. Също така  можете да опитате светъл и тъмен мед от един от най-незасегнатите от човешка дейност райони на Софийска област. Язовир Искър е само на няколко километра на запад от селото, а самото то притежава свой микроязовир.
Ботаническата градина Борика е особено подходяща и за организирано посещение от ученици. По този начин в интересна и приятна обстановка децата могат да научат много за растителната география на страната ни и света.

Загърбвайки предизвикателствата на големия град, Ясен  Иванов превръща двора на баба си и дядо си в истински земен рай. В  ботаническа градина  има чилийски бор – растение, което е оцеляло още от времето на динозаврите; рядко срещани видове, сред които е цветето Кралицата на прерията; отровни растения; две езерца с лилии, рибки, водни кончета и жаби; кошери с пчели; крокодил от шишарки; слънчев часовник от камъчета; хранилки за птици; поетична алея; десетки пеперуди, привлечени от цветята. Върху сравнително малка площ има изобилие от растения и оригинална декорация, които превръщат градината в истински лабиринт от изненади.

Разгледайте и фейсбук страницата на Ботаническа градина Борика.

Отговорете