В ГРАДИНАТА ПРЕЗ АВГУСТ

В ГРАДИНАТА ПРЕЗ АВГУСТ

Месец август е граница между лятото и настъпващата есен. Наричан е руен, руй (плодороден, изобилен). И въпреки че навън е горещо лято, топлината постепенно започва да спада. Дните стават все по-кратки, нощите – по-дълги. През август денят намалява с повече от един час.
Жътвата е в разгара си. Постепенно птиците престават да пеят, подготвяйки се за зимуването си. Първи отлитат на ята кукувиците, следвани от лястовиците и щъркелите.
В градината настъпва време за прибиране на реколтата.
Чесънът е оформил глави и е време да се извади, иначе обвивката ще се разкъса и скилидките ще се разпаднат. По този начин не може да се съхранява добре.
При узряването на кромид лук перата полягат на земята. Това е сигнал, че е време да бъде изваден. Не режете перата и корените, а ги поставете на сухо, разположени на един слой. Всички полезни вещества, съдържащи се в стъблата, постепенно преминават в луковиците и те увеличават обема си. Перата се отделят едва тогава, когато са напълно изсъхнали.
Ако времето е слънчево и топло, можете да оставите извадения лук направо върху лехата, а след изсъхването на перата ги отстранете и оставете лука да се суши на слънце.
Постарайте се да откъсвате тиквичките, докато кората им е още съвсем мека. Така са по-вкусни и могат да се преработват и мариноват. Част от тях можете да оставите за семена до пълното им узряване.
При брането на краставиците отстранявайте изкривените и прекалено узрелите, тъй като те задържат образуването на здрави краставички.
Тиквите трябва да се складират в топло помещение до настъпването на студовете, иначе няма да се съхранят добре.
Започва брането на сливи, ранни сортове ябълки и круши. Всеки ден се събират окапалите плодове. За да паднат повредените от вредителите плодове, клоните на старите дървета леко се тръскат. Добре е крушите да се берат леко неузрели – седмица след откъсването им ще са готови за консумация.
След като приключи брането на малини, се отстраняват издънките. Сред ягодите се избират най-плодоносните, които по-късно могат да се размножат.

През август е време да се пресадят двугодишните цветя на постоянното им място. Гъстотата на засаждане зависи от целите за отглеждане и от вида на растенията. Карамфилите и камбанките се засаждат по схема на разстояние 30х30см. или 25х25см., а незабравките и теменужките могат да се пресаждат и по време на цъфтежа, затова могат да бъдат разположени по-плътно – 15х10см.
Могат да се подготвят новите лехи за лалетата, тъй като те не обичат да „живеят“ на едно и също място. За лалетата се изисква плодородна и добре подготвена почва с неутрална или леко алкална реакция, затова тя се обработва с подходящите торове.

видяна: 1078
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  21 ноем. 2018г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?