Литопсът, като живи камъчета вкъщи

Литопсът, като живи камъчета вкъщи

/Lithops/

Да имаме вкъщи живи камъчета звучи доста интригуващо. Но има едно оригинално растение което прилича на камъчета. Това е Литопс - сукулентно растение. Наричат го още и ‘живи камъчета‘, които могат да цъфтят. Не ли прекрасно?
Литопсите са от сем. Аизоови. В природата има повече от 60 вида растения, които приличат на малки камъчета. Оттук е дошло и названието на растенията. Те живеят в условията на суровата пустиня. Сред най-интересните са красивите литопси (Lithops bella) –  които образуват групи от няколко двойки еднакви  „каменни“ листа с височина до 3 см и до 2.5 см в диаметър. Окраската на листата е кафяво-жълта. Цветовете са бели, понякога с лек аромат; разделените литопси (Lithops diversens) - образуват групи от няколко двойки листа с нееднакви размери от 1 до 3 см височина, листата са зелени, цветовете са жълти.
Грижи
Поливайте умерено в периода на вегетация, и то много внимателно, от излишика на вода корените бързо загниват. Най-добре да се полива това растение не от горе, а в чинийка долу, за да избегнете загниване. В периода на покой напояването се съкращава съвсем. Ако не сте пресаждали растенията повече от две години, трябва да ги подхранвате. Литопсите добре понасят сухия въздух, но през лятото в особено горещите дни е хубаво да пръскате въздуха с много ситен пулверизатор.
Осигурете на растенията пълноценно слънчево осветление през цялото време.
Почвата трябва да бъде съставена от 1 част листовка, 1 част речен пясък, ½ част глина.
Пресаждайте литопсите само когато корените напълно изпълнят саксията. Съдовете трябва да са широки и недълбоки, с висок дренажен слой.
Размножават се чрез семена в ранна пролет.

видяна: 2090
dfgdfg

 

 

Коментари

Светлана
06 фев. 2015 | 07:34
От къде могат да се закупят

 

зелено бг
06 фев. 2015 | 15:31
за Светлана. В повечето градински центрове регистрирани в www.zeleno.bg, в Стрелиция със сигурност, в сортови семена и др:
http://www.zeleno.bg/bg/category/108-gradinski-tsentrove.html

 

Иванка Цветанова
06 фев. 2015 | 15:36
Много ги харесвам, но не ми се отдава отглеждането им. Два пъти си купувах и умираха. Нещо не правя както трябва.

 

Кармен
13 авг. 2016 | 17:22
Те трябва да се поливат по съвсем малко и за са на слънчево и проветриво място , мойто живо камъче е супер и вече два пъти цъфти ????????????

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  21 ян. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?