Ракитник / Облепиха / - Hippophae rhamnoides

           Облепихата (среща още под названията ракитник, морски зърнастец, Сибирски ананас) е многогодишен храст или дърво.

Растението е разпространено в Европа, Югозападна и Централна Азия - Алтай, Тибет, Русия, Гърция, Индия, Монголия и други страни. Тя достига до височина от 3 до 5-6 м и образува мощна, макар и плитка коренова система. Това обстоятелство, както и способността да образува грудки с азот-фиксиращи бактерии я прави подходяща като укрепително средство за усвояване на леки, песъчливи, сравнително бедни почви.

Кората на стъблото и клоните по цвят варират от жълтокафяво и зелено до черно. Със сребристия и блестящ цвят на листата, наподобяващи маслиновите, и с оригиналния цвят на плодовете от жълто до интензивно тъмночервено облепихата представлява и великолепно декоративно парково растение, подходящо за любителски цели във всеки двор и вила.

Цъфтежът е сравнително късен. Опрашването се извършва от вятъра, което осигурява продукция и в най-неблагоприятни години. Плодът наподобява плода на дряна, има специфичен аромат и е сочен. Разположен е непосредствено върху стъблото и клоните, които обвива плътно като полепнал, откъдето идва и названието на културата. Вкусът на плодовете е сладък, в някои случаи приятно горчиво-кисел, със своеобразен аромат, напомнящ ананас.

Облепихата е изключително студоустойчива култура - издържа до -40, -50°С. Едно от най-съществените нейни изисквания е почвата да бъде лека, проветрива, с дълбоко ниво на подпочвените води.

Грижите по отглеждането на облепиха не се различават съществено от грижите за останалите овощни и ягодови култури. Подхранване с азотни торове не се налага. Облепихата няма определени изисквания и към резитбата. Отстраняват се само счупените и неправилно разположените клони. С оглед да се облекчи беритбата може да се допусне и съкращаване на високорастящите клони. Облепихата не страда от болести

Облепихата е изключително полезна за здравето благодарение на ефекта на повече от 190 активни съставки. Плодовете й се оказват ненадминат естествен източник на витамин A и каротини, а по съдържание на витамин C са превъзхождани само от шипката. Количеството на витамин E също е значително – седем пъти повече от това в бадемите. Откриват се и редица други витамини като B1, B2, K, P, както и флавоноиди.

Продукти под формата на сок или масло се използват за превенция и лечение на множество заболявания, за стимулиране на имунната система, преодоляване на стреса и умората, намаляване на холестерола.

Маслото от облепиха, с естественият си слънцезащитен фактор и високото съдържание на незаменими мастни киселини и фитостероли, има лечебно действие при различни видове изгаряния. Съдържа противовъзпалителни и антибактериални съставки и се използва също при кожни язви; възпалена, суха и сърбяща кожа; екземи; псориазис; дерматит; наранявания и др. То може да стимулира регенерацията на тъканите и да намали преждевременното стареене на кожата.

Китайски учени са установили, че маслото от облепиха (наречено „изорамнетин“) е в състояние да повлияе върху развитието на ракови клетки, а също и да намали риска от сърдечно- съдови заболявания.

 Древните гърци наричали облепихата Hippophae – „блестящ кон“, а листата й били част от диетата на състезателните и бойни коне. Легенда дори разказва, че Пегас – митичният крилат кон от старогръцката митология, придобил чудната си способност, след като изял плодове от облепиха. В миналото се смятало, че войните на Чингис Хан дължали силата и гъвкавостта си на редовната консумация на масло от облепиха.

През 80-те години сокът от облепиха става първият плодов сок, консумиран в космоса. За бърз растеж на косата, плодовете на облепиха се варят на чай. Пие се по 1/3 чаша 2 пъти на ден след ядене. В козметиката се използва за омекотяване на кожата, повишава нейната еластичност и я защитава от свободните радикали.

Днес все повече хора прибягват до алтернативни източници за поддържане на здравето си и предпазване от различни заболявания. В следващите години, с развитието на науката и човешкото любопитство, списъкът с така наречените „супер храни“ ще нараства и тогава облепихата ще заема челни позиции в него.


За контакти: Мирослав Петров Тел. 0878121217 , 0879928282 softeo@abv.bg

видяна: 7173
dfgdfg

 

 

Коментари

Галя Чилингирова
30 окт. 2013 | 11:27
Харесва ми облепихата ,но дали ще вирее в Смолян

 

Еленка
08 юни 2014 | 06:48
Ако още не сте я завъдили ,обадете се на тел 0879278737_След като може да вирее и плододава в Свищов-с нетърпение очаквам да вкуся първите плодове.Вкусовете са невероятни,има различни сортове.

 

Ю.Рашков
24 сеп. 2014 | 08:44
Откъде може да се намери? Има ли някъде разсадник?

 

зелено бг
24 сеп. 2014 | 11:45
За г-н. Рашков, от: Мирослав Петров, Тел. 0878121217 , 0879928282 softeo@abv.bg

 

Еленка
09 сеп. 2015 | 09:21
За Галя Чилингирова -вече втора година правя облепихово масло и то доста успешно. Има универсално приложение беэ странични реакции.Ако Ви интересува,пишете ми на адрес : smartlenka39@gmail.com Снабдете се с плодове от Мирослав Петров.Телефоните са изписани по-горе.

 

Явор
26 фев. 2017 | 06:33
От къде мога да закупя посадъчен материал.

 

христожа
06 юли 2017 | 09:44
каква е разликата между диво растяшия ракитник и култижираната облепиха в лечебните своиства

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 ян. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?