Пасифлора (мъченица, часовник)

Пасифлора (мъченица, часовник)

Passiflora caerulea

Цъфтеж: април-октомври
Семейство: Passifloraceae (страстоцветни)
Родина: Перу, Бразилия

Особеното разположение на частите на цвета, които изглеждат като използван през Средновековието уред за мъчения, дават името на рода: passio – страдание. Народното име на пасифлората е часовниче, поради това, че цвета наподобява часовников циферблат.

Растенията също са подчинени на модата. Така например, пасифлората дълго време беше „в немилост”, а сега отново намира почитатели. Има около 400 различни вида. Всички растения от това семейство имат декоративни цветове, но само някои – ядливи плодове. Passiflora edulis - маракуя, е широко отглеждан представител на ядливи видове.

Пасифлората изглежда много красива с пълзящото си стъбло, което се увива например около обръч, и възхитителни цветове.

Място
Предпоставка за успешното развитие на растението е светлото, слънчево място. Тъй като пасифлората се нуждае от много свеж въздух, за да расте здрава и силна, от май до септември е добре  да ú намерите светло място на балкона или терасата, като в топлите обедни часове я предпазвате от силното слънце. През зимните месеци пасифлората се поставя на светло място в къщата с температура 4-6оС. През това време се полива по малко, а помещението се проветрява  често, защото въздухът е жизнено необходим за това цвете. В зимната градина или на студената веранда пасифлората може да украси една цяла стена, ако поставите подходяща  опора или решетка.

Грижи
По време на растежа се полива обилно с мека вода и се тори всяка седмица. Растението ще ви бъде благодарно и ако от време на време  го пръскате  с филтрирана вода. Пасифлората  е катерливо растение и има нужда от опора, например от бамбукови пръчки или извита тел. През първите години е добре да се пресажда всяка пролет в силна хумусна  почва с добавка на пясък.
За да имате добре оформени растения, в ранна пролет се изрязват слабите стъбла и се съкращават останалите. Така се получават по-мощни нови стъбла и обилен цъфтеж.

Размножаване
Пасифлорите се размножават чрез семена и стъблени резници.
От  февруари до април растението може да се размножава с връхни резници, които са развили 2-3 листа при температура на въздуха и почвата 22-24оС. Резниците се вкореняват в топъл пясък под стъкло. След вкореняване се засаждат в саксийки с богата почвена смес, съставена от чимовка, тор и пясък. Зацъфтяват още следващата година.
Пасифлората може да се размножи сравнително лесно от семена, които се продават в цветарските магазини. Семената се засаждат от пролетта до юли, но понеже семената са много твърди, е необходимо да се изтъни обвивката по механичен или чрез накисване в разредени киселини. Растенията зацъфтяват след 5-6 години.

*Едно от най-красивите растения от този вид е Кралица Евгения с големи виолетови цветове. Яйцевидни плодчета са много ароматни и вкусни.

видяна: 36349
dfgdfg

 

 

Коментари

Виолета
09 юни 2010 | 19:32
За първи път ми цъфна часовника.Не можах да му се нарадвам защото на сутринта вече го нямаше.Цветовете са краткотрайни но много красиви.Отглеждам го вън под прозореца и е пълен с пъпки.Много красиво цвете.

 

СЕМИЗОВА
22 юни 2010 | 09:10
ИМАМ ПАСИФЛОРА ,КОЯТО ОТГЛЕЖДАМ НА ДВОРА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ЦЪФТЯЛА.
НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕ КОГА ДА ОЧАКВАМ ЦВЕТОВЕ.

 

СЕМИЗОВА
22 юни 2010 | 09:10
ИМАМ ПАСИФЛОРА ,КОЯТО ОТГЛЕЖДАМ НА ДВОРА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ЦЪФТЯЛА.
НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕ КОГА ДА ОЧАКВАМ ЦВЕТОВЕ.

 

МАРИЯ
11 авг. 2010 | 15:43
АЗ СЪЩО ИМАМ ПАСИФЛОРА, КОЯТО ОТГЛЕЖДАМ НА ДВОРА, НА 5-ТАТА ОТ ИЗНИКВАНЕТО ЗАПОЧНА ДА ЦЪФТИ. ЗАСЛУЖИЛА СИ Е ЧАКАНЕТО, ЗАЩОТО Е НЕЩО МНОГО КРАСИВО. ОТРУПАНА Е С ЦВЕТНИ ПЪПКИ И ЦВЕТОВЕ, ЖАЛКО САМО, ЧЕ ТРАЯТ ЕДИН ДЕН, НО ПЪК НА ДРУГИЯ ДЕН СА ЦЪФНАЛИ ДРУГИ НОВИ.

 

Павлина
12 сеп. 2010 | 13:42
А, моята зацъвтя още на първата година- направо ме изненада-сега вече имам и няколко плодчета, големи колкото едри сливи, но още са зелени-надявам се да узреят преди да започнат студовете!

 

Караиванова
18 сеп. 2010 | 19:11
много красиво цвете.моето цъфна на вилата.Засях го около един циментов стълб.Поливам го обилно, не съм го торила допълнително.Има по 3-5 цвята , които наисина са нетрайни, но са много красиви.

 

петър петров от лясковец
21 сеп. 2010 | 09:40
аз също отглеждам пасифлора но все още няма намерение да цъфти чудя се дали някога ще цъфне вече три години я чакам но пак за сметка на това тя направи страхотен изблик да расте и да се овива по оградата отвън като я погледнеш е страхотно овивно растение

 

Евтимова
22 сеп. 2010 | 16:52
Тази пролет засадих няколко стръка,цяло лято цъфти ,даже в момента е отрупана с пъпки
Не знам как да я съхраня през зимата
Да и отрежа стъблата и насадя в кофи и на пролет отново в градината?
Моля за съвет

 

цецка
01 окт. 2010 | 14:48
аз знам че като се отглежда наван за зимата се реже до доло и се зарива с пръст.

 

Дима Горна Оряховица
17 окт. 2010 | 07:29
Засях лятото семена от Кауфланд, повечето изникнаха и сега на терасата имам сандъче с растения, дълги около 3-4 метра. Какво да ги правя зимата. Да ги режа ли, или да ги навия и да прибера сандъчето вътре?

 

Ватева-Севлиево
16 фев. 2011 | 20:07
Отглеждам пасифлора вече 3 години-втората от долу на горе в дясно.Тъй като зимите при нас са много люти не я оставям да зимува навън.През октомври си нарязвам резници и ги държа във вода докато пуснат корени.Февруари ги засаждам в кофички от кв.мляко.Отрязвам им връхчетата за да стимулирам разклонения.Като отминат студовете прехвърлям насажденията в голяма саксия /диаметър около 80 см/.Обикновено засаждам 4-5резника в нея.Оплитам им стълбичка от канап за да влачат по нея ,като пак ги пензирам няколко пъти.До м-ц юни вече са стигнали сачака на къщата и започва луд цъфтеж.Миналата година имах 119 цвята.Лошото е ,че цветовете издържат по 1 ден,но пък са много красиви.Изложението на саксията е източно,поливам всяка сутрин,торя на 2 седмици с разредена, престояла 2 седмици кокоша тор.Есента процедурата се повтаря-рязане,раздаване на резници ,вкореняване и т.н.Предполагам в южна Б-я пасифлората ще може да вирее на открито през зимата.

 

яна
21 ян. 2013 | 10:06
Нямам пасифлора но на пролет ще си засадя и се надявам да цъфне в жълто и да роди плодчета.

 

Димитрова
31 юли 2013 | 12:36
И аз имам цъфтяща пасифлора, но не съм я рязала миналата година. Някой може ли да ми обясни как се реже и на каква височина от основата. В момента е станала висока около 1 м и с много разклонения които се увиват около скелето.Трябва ли през октомври да изрежа старите/сега цъфтящи/ склонки.

 

МАГДА ПЕНЧЕВА
05 авг. 2013 | 06:22
От къде мога да си закупя Пасифлора?

 

Поли
05 авг. 2013 | 14:04
от магазин ,,ХАРМОНИЯ,, в ж.к.,,Света троица,,

 

анданова 58
26 сеп. 2013 | 11:15
аз ги махнах защото не искаха да цъфтят трябваше да ги оставя за следващата година

 

анданова
26 сеп. 2013 | 11:21
ще пробвам метода на Ватева от Севлиево но смятам, че има значение от клончето което ще се вкоренява ако е младо сигурно няма да цъфни на следващата година

 

анданова
26 сеп. 2013 | 11:28
Димитрова от къде сте бих искала да получа от вашите клонки които са цъфтели аз съм от гр. Раковски

 

Руми
26 окт. 2013 | 16:35
Имам пасифлора, която е с бели листа /първата в дясно от долу на горе/ бих желала червена .Ако има някой ,който има моля да ми пише на rumikt@abv.bg

 

Руми Димитрова
25 ноем. 2013 | 12:10
Имам пасифлора от три години, които семенца си купих от магазин. Отглеждам я в двора и тази година за първи път ми цъфти, но образува и много плодове. Още е в състояние на цъфтеж и даване на плодове, но не знам как да ги съхраня. Ако някой има информация нека да я сподели с нас.

 

Руми
13 май 2015 | 05:33
Търся да си купя Пасифлора в София но не намирам.
Ако някой има да пише на rumidimova@mail.bg

 

зелено бг
13 май 2015 | 06:28
За Руми. www.zeleno.bg е каталог на фирми за градината. В www.zeleno.bg в категориите "декоративни разсадници ", "градински центрове" и "посадъчни материали"има регистрирани над 120 фирми. Потърсете при тях, прозвънете ги..
--
Поздрави,
www.zeleno.bg
www.gradina.bg
www.garden.bg
+359 899 922 921

 

Тони
04 юни 2015 | 08:46
Имам пасифлора от едно година.Отглеждам я на терасата в саксия.Докато не пречупих връхчетата, не започна да цъфти, растеше само лианата.Сега е много красива с лилави цветове.

 

соня
03 авг. 2015 | 07:58
Може ли от самите плодчета на пасифлората да се посеят семена за ново растение ?

 

Ники
18 сеп. 2015 | 04:47
ЗА първи път ми цъфна .невероятна красота.Посяла съм я до оградата-пълзи и цъфти

 

искра петрова
12 март 2016 | 21:51
имам пасифлора от три години но още не ми е цъфнала всаксия го отглеждам но не знам какво даи направя за да ми цъфти . с какво да я подхраня .пишете ми .

 

Дядо Митко Бургс
14 май 2016 | 08:22
Преди 3_4 години я видях по телената ограда на цветарския магазин в квърттал ”Изгрев” .Направи ми силно впечатление с красивите си цветове. Сега я отглеждам на специална конструкция по пешеходната пътека и на стълбището между 3 и 4 етаж. Поврче ингормация можете да получите от магазин ”Градина замъка” кв.Сарафово_Бургас

 

Мария
16 апри. 2018 | 11:05
Въпросът ми е към дамите, които имат това красиво растение: Ароматни ли са цветовете?

 

Мария
24 апри. 2018 | 06:57
Моля всички ,които дават информация за пасифлората ако е възможно да пишат и името на съответния вид ! Така информацията ще бъде пълна и полезна ! ..

 

Димка
26 апри. 2018 | 06:11
От къде мога да си закупя червена пасифлора. Благодаря. 9

 

Рали
04 юни 2018 | 13:05
Добър ден!
И аз търся да си закупя червена и лилава! Също така искам да попитам с какъв тор да я торя? С течен тор на лактофол става ли и кой?
Благодаря Ви предварително!
Ралица:
ralica.raicheva@gmail.com

 

Ани
03 авг. 2018 | 16:48
Здравейте, и аз имам пасифлора на 2 години. Тази година има обилен цъфтеж и плодчета. Разбрах че това е всъщност плода маракуя. Вкусен ли е в сурова консумация, някой знае ли?
Моята е средната картинка, цветовете не миришат иначе са много красиви.
Поздрави от град Раковски

 

Кремена
05 авг. 2018 | 09:36
Ани , аз съм пробвала от плодовете на пасифлората , които са с тъмен цвят , а именно маракуя. Много ситни семенца изпълват вътрешността на плода . Невероятно наситен вълшебен аромат и са добре на сладост. Тогава не се престраших на друго да ги използвам , освен да ги размеся с малко бял ром- невероятно се получи.

 

Станимир Василев
01 ноем. 2018 | 12:10
Здравейте! Предлагам млади растения пасифлори -Аметист,Церулея и Едулис. За връзка с мен на мобилен 0896593385 -Станимир Василев или на ФБ- https://www.facebook.com/stanimir.vasilev.1291 ,Имам различни големини на растенията,изпращам снимки . Гарантирам за качеството,което е мое производство.

 

Теодора Славова
06 ноем. 2018 | 11:07
Може ли да кажете цена на растенията.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  21 ян. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?