Панорамна градина в Любляна

Панорамна градина в Любляна

EXTERIOR представя проект на Sadar Vuga Arhitekti (SVA)
През 1996 г. в Любляна Юрий Садар и Бостиан Вуга създават Sadar Vuga Arhitekti/SVA. Последните десет години фокусът им е насочен към отворен, иновативен и интегриран архитектурен дизайн и градоустройство. Фирмата е поела на поход в търсене на качество, с непоклатимата вяра, че напредничавите архитектурни произведения допринасят за благото ни и генерират чувствено и отговорно развитие на физическото в заобикалящия ни свят, като обогатяват въображението ни и стимулират сетивата ни.
В разрастващото се портфолио с реализации на фирмата има проекти от иновативно градоустройство до скулптури в публичното пространство, от нови публични интерактивни сгради до намеси в стари съществуващи структури. SVA изготвят дизайн на просторни частни пространства в жилищни сгради, водени от културата и обстановката на мястото, оформят интериора, така че да отговаря изцяло на личните предпочитания и възгледи на клиентите им.
Реализираният проект, с който Sadar Vuga Arhitekti/SVA гостуват на EXTERIOR, е панорамната градина на Камарата за търговия и производство на Словения. Сградата се намира в университетския и правителствен квартал на Любляна. Тоталната етажна площ е 194,6 кв. м. Характерен за етажността е покритият таван, използвана е стоманена структура от засенчващи плоскости.
Обшивката е от двойно гланцирани стоманени външни засенчващи плоскости.
Архитекти на проекта са Юрий Садар, Бостиян Вуга, Тина Хочевар, Яня Бродар и Александар Лалич. Проектът е първата структурна и програмирана интервенция в проект, вече реализиран от фирмата.)
Просторната тераса за банкети е затворена и продължена в сегашната ВИП стая. По този начин е оформен интериор със зимна градина, където разчупена структура като „панделка" носи водоскоци и лехи със сочни тропически растения и открива гледката към центъра на града. Сред луксозните бизнес и клубни стаи градината представлява най-атрактивното място в интериорното пространство на Камарата за търговия и производство на Словения. Място за бизнес и клубни събития, приеми, церемонии по връчване на награди, банкети, срещи на управленски екипи... Своеобразната панделка също така разделя пространството на няколко микропространства, които могат да бъдат използвани според събитията и броя участници в тях.
Зеленината и растенията в интериора, играта на светлина и сянка, оформена от засенчващите структури и гледката към външните пространства от върха на сградата ни предоставят една спокойна и предразполагаща работна атмосфера. Конструкцията от стъклени засенчващите панели, която обгръща зимната градина, е вдъхновена от напречното сечение на листо, което се простира от две страни във външното пространство извън покрива. За обединяването на общия вид на гърба на сградата и натрупването на обемни кутии в предната є част допринася пространствената структура на 3D панорамната градина - украшение.

 

Бостиан Вуга в ексклузивно интервю за EXTERIOR
През 1982 завършва факултета по архитектура в Любляна и продължава образованието си в AA School of Architecture in London (1993-1995).
От 2003 г. е преподавател в Berlage Institute в Ротердам. Изнася лекции и в AA School of Architecture, в Bauhaus Kolleg в Десау, в IAAC в Барселона, в ETH в Цюрих и в Академията за приложни изкуства във Виена.

Създаден преди три години, този проект провокира интерес с разчупените си пространства, с многото светлина и най-вече с атрактивния интериор. Тази панорамна градина обаче е съчетана и с екстериорно решение, изградено от стъклени засенчващите панели. Кое ви провокира в този проект?
Идеята за триизмерна декоративна структура, композирана от сянката на външни елементи и интериорна градинска „лента", която се извива през отвореното пространство и създава различни кътове, пресъздава с ефекта и усещането, което носи естествената среда в природата. Всъщност усещането е за неформална офис обстановка, изпълнена със зеленина, естествени ухания и игра на сенки... комбинирана с Hi Tech аудио и видео оборудване. Среда, в която природата се среща с изкуственото, където напрегнатата офис обстановка се превръща в клубна, което стимулира работата.
При работата си върху проекта партнирахте ли си с ландшафтни архитекти за определяне на различните растения и конкретното им местоположение?
Да, изборът и позицията на растенията бяха внимателно подбрани от ландшафтен архитект, с който работихме заедно. Всъщност, окончателният ефект в пространството е да се постигне пълно визуално скриване на сивите саксии и кашпи на растенията. Когато те израстат, работната среда на панорамната градина ще се превърне в зелен оазис, свит на върха на помещението.
Как е решен проблемът с изолацията на конструкцията от стъклени засенчващите панели и кое е специфичното при тях?
Позицията, гъстотата и ъгълът на външната решетъчна структура са базирани върху специално поставена изолация, която предполага липсата на прегряване на интериора поради излагане на слънчева светлина. В допълнение, соларни екрани са монтирани върху стъклата, за да потъмняват при нужда интериора за презентации...
Днес, 12 години след създаването си, Sadar Vuga Arhitekti/SVA е сред водещите архитектурни бюра в Словения, а и в света. Търсите нов поглед към архитектурния дизайн и градоустройство и позовавайки се на креативността. Какви са тенденциите, които Ви правят впечатление и с които ще съобразявате при бъдещите си проекти?
Нашият основен фокус е да създаваме нови триизмерни усещания за потребителя, за посетителя, за отделния индивид. Заинтересовани сме да развиваме нови изкуствени, синтетични обстановки, които възбуждат възприятията ни и разгръщат въображението. Вярваме, че панорамните градини се развиват именно в тази посока.

Източник:  списание Exterior

видяна: 2261
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  21 ян. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?