Японска дюля

CHAENOMELES Ldl. - Сем.  ROSACEAE
Японската дюля
е един от най-често срещаните храсти в градините. Цени се много за нейните особено красиви и разнообразни цветове, които се появяват рано напролет, като покриват почти целите клонки. Представлява нисък или средно висок храст с тънки, бодливи клонки и малки елипсовидни листа.
Вирее на богата градинска почва и слънчево или полуслънчево изложение.
Размножава се чрез семена, резници и присаждане. Семената се стратифицират и посяват напролет. От семе рядко се получава първоначалният сорт и затова броят на вариететите е станал много голям. Резници се получават от парчета корени, които се засаждат в умерен парник през пролетта. Могат да се използват и зелени резници през юли. Вариететите могат да се присаждат върху японска дюля, обикновена дюля, круша или глбог. Това става на пъпка през юли и на кози крак върху парчета корени през зимата.
Резитбата се прави след цъфтежа. Използва се като особено красив декоративен храст за единично засаждане в тревните площи и за предни групи. Може да служи още за скални градини и за формиране на ниски живи плетове.
Ch. Lagenaria Koidz. (Cydonia japonica Pers.) Отечество – Япония и Китай. Среща се много у нас, и то главно нейните многобройни вариетети. Те се отличават с разнообразна окраска на цветовете: от чисто бяла до тъмночервена с всички междинни цветове и нюанси. Представлява нисък, бодлив храст, 1-2 м висок, с тънки гъсти клони. Листата са яйцевидно продълговати, 3-8 см дълги. Цветовете биват прости или кичести и се явяват рано напролет преди листата. Те са събрани по 2-6 в китки, често пъти покриващи цялото растение. Плодът е малка, топчеста дюличка, с много приятен мирис. Японска дюля може да се отгледа и на високо стъбло.

видяна: 18229
dfgdfg

 

 

Коментари

вальо
30 март 2010 | 10:31
има ли посадачен матерял за Японска дюля и ако има каде се продават.ако знае някой да пише на този имел-(valviki@abv.bg)

 

Владо
04 дек. 2010 | 21:34
ако още не си намерил посадъчен материал на японска дюля има в Сортови семена и растителна защита ЕООД виж в www.zeleno.bg , цена 2 лв за коренче

 

симеон
21 март 2011 | 12:40
в брикулаж я има

 

симеон
19 фев. 2014 | 20:16
знаете ли какво лекува японската дюля

 

Бис
10 март 2014 | 12:01
Имам такова дръвче в саксия около 60см високо. На пролет мисля да я засея на двора. От него пораснаха дълги и високи нови клончета, които незнам какво да ги направя, за да поддържам формата му на дръвче? Кога мога да ги поокастря ?

 

Йорданка Радева
31 март 2014 | 12:28
Богата е на витамин "С". Изсушени плодове се ползват в супи-много е вкусно.

 

Минка Черкезова
01 май 2014 | 15:56
след колко време цъфти,когато е засадено от издънка?

 

Веселина
20 окт. 2015 | 13:58
Живея в Северозападна България и съм засадила в двора на къщата и на вилата си такива храсти. Засаждала съм ги от ранна пролет до късна есен, чрез коренче, подрязвам ги по всяко време без оглед на сезона, разпространява се като бурен, не изисква специални грижи. Иначе храста е много красив, ражда малки дюли в големи количества, но така и не успях да разбера как да ги приготвям и съхранявам.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  05 фев. 2016г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?