КАНЕЛОВО ДЪРВО

КАНЕЛОВО ДЪРВО

Една то най-старите подправки, които се употребяват от народите на Азия, е кората на цейлонското канелово дърво, Cinnamomum zeylanicum (сем. Lauraceae). В китайските книги намираме съобщения за тази подправка още в 2500 г. пр. н. е. Историята и датира от най-древни времена. Ценните товари от канелена кора се пренасяли през целия Индийски океан, за да стигнат до финикийските търговци, които ги продавали на гърците и римляните. Пренасяли ги с цели кервани камили от Персийския залив до Вавилон. През 1770 г холандците създали канелени плантации, като наложили строг контрол върху производството на кора и за да поддържат високата и цена, унищожавали големите реколти. През1796 г. Англия завладяла Цейлон и наложила монопол върху търговията с канела. През XVIII век  започнали да отглеждат канеловото дърво на Сешелските острови, където наред с Цейлон възникнали най-големите плантации.
Цейлонското канелово дърво е високо до10 м, със сивокафява кора и цепести лъскави листа. Известната подправка канела е изсушена кора от младите клонки на дървото. Тя се снема с месингов нож, а после се суши на сянка. Остърганите дървесни ивици кора се слагат една в друга и се завързват с бамбукови влакна в 45-килограмови връзки. Остатъците от кората се разтрошават на прах и се дестилират за получаване на масло за производство на лакове и парфюми.

В Китай се отглежда ароматичният цинамон (C. aromaticum), наричан китайски. От него се получава кора с високо качество. 

видяна: 2470
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  21 юни 2018г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?