АЛБИЦИЯ

ALBIZZIA Durazz. /Сем. LEGUMINOSAE /

Албицията със своите нежни, двойноперести листа и особено хубави, мъхести розови цветове е много красиво алейно и паркова дърво.
Вирее на пропускливи, глинести почви и на топло, слънчево изложение. У нас може да расте само в Южна България и покрай Черноморието. Отделни растения могат да бъдат видяни в по-северни области, но там те страдат от по-ниските температури, тъй като албицията издържа до около -16 градуса.
Размножава се чрез семена. Те се посяват през пролетта в парник или цветарница. Младите растения се пикират в саксийки,  където презимуват и на другата пролет се засаждат на открито. Отличават се с бързия си растеж. За да се оформят прави стъбла, дървото трябва да се привърже  за прав кол.
Отглежда се лесно и може да я видите в почти всеки двор на крайморските къщи, където внася много екзотика, характерна за топлите райони в близост до морето. Цени се много заради красивата форма на короната си, светлата си листна маса и уникалните си тичинки.
Използва се като особено красиво парково и алейно дърво за единично и групово засаждане в парка. У нас е все още слабо застъпено и заслужава да намери по-голяма употреба в южните краища на страната.
От рода е известен само един вид, а именно:
Al. julibrissin Durazz (Юлибрисиновата албиция или "Коприненото дърво").  Отечество – Персия до Китай. Представлява малко дърво, 6-8 м високо, с гладка кора и рядка, широкочадъреста корона. Листата са големи, двойно перести, съставени от множество нежни, елипсовидни листчета. Разположението им оформя ажурната корона. Цветовете са изключително ефектни, нежнорозови, събрани в съцветия. Красотата на цвета се дължи на невероятно дългите тичинки, разперени като ветрило. Цъфти от края на юни до септември. Плодът е дълга кафява шушулка, изпълнена със сплеснати семена, чрез които се размножава растението. Не е взискателна към почвените условия, както и към влажността. Светло и топлолюбива е.

видяна: 37887
dfgdfg

 

 

Коментари

патриот
17 май 2010 | 15:06
красота и изяшество

 

минчев
01 юни 2010 | 11:54
Албицията е прекрасно украшение на Дунавския парк в Силистра.
Но тази година студовете бяха доста големи и едва сега някои се възстановяват като се появяват първи листа. А вечерно време ако осветите листенцата им виждате, че те са се свили и на сутринта отново се разтварят

 

Ели
01 юни 2010 | 13:00
Имах в двори си две прекрасни млади дръвчета, но за съжаление не издържаха на зимния студ и сега имат едва по две-три живи малки клонки.

 

Мариана
13 юни 2010 | 18:46
Моята албиция за съжаление половината изсъхна от зимните студове.Но от долната и част се подават 6-7 издънки. Мога ли да отрежа изсъхналите клони и да разсадя издънките? Моля, ако някой е компетентен по въпроса да ми пише на charlie@abv.bg Предварително благодаря.

 

ЕЛКА БЕЛЕНЕ
08 авг. 2010 | 15:16
ИМАМ 2 КРАСИВИ ГОЛЕМИ АЛБИЦИИ.ПРЕКРАСНИ СА

 

Теодора
22 авг. 2010 | 09:41
Аз имам два въпроса:
Успях да си завъдя две дръвчета, като едното особенно доста израстна това лято, но проблемът е, че расте като дълга пръчка с листа и искам да попитам как мога да оформя вече корона, тъй като растението превишава два метра и половина.
Второ: кога мога да го преместя на друго място - през есента или пролетта, или зимата.

 

Христина
08 сеп. 2010 | 09:22
Мариана можеш да разсадиш издънките нашата албиция е от издънка и то доста голямо дръвче беше.Сега е 10-11 годишна на новото място и в дънера е с диаметър около 20 см., а е висока 5-6 м.цъфти цяло лято.Короната на албицията влече на изток така че я насадете на такова място да има пространство от изток и иска много слънце. Докато се прихване и тръгне да расте поне 2-3 години я поливайте не чакайте само на господ.
Теодора короната ще се оформи сама но иска слънце.Премести я рано на пролет преди да се е разлистила.Ние долните клони ги режем защото много се разперва и провисва, ако има изсъхнали клони орежете ги.

 

христина
07 окт. 2010 | 18:39
имам албиция засадихме я на улицата взехме я доста голяма но съпругът ми доста се постара поливаше я често и се хвана наистина влече короната и на изток но прави добра сянка на колата под нея но и много боклук на улицата от прецъфтелите цветове нас ни няма цяла седмица и като си дойдем на село познайте отгоре е красиво а на земята ужас един час мета но красотата иска жертви

 

христина
07 окт. 2010 | 18:44
от семената са се пръснали вътре в двора даже едно има поникнало на улицата така че да знаете лесно се размножава но ще цъфне на 5-6 година

 

Елена
19 окт. 2010 | 20:52
Някой може ли да ми каже какво представлява кореновата система на албицията, може ли да подкопае къща, да пробие бетонова алея? Ще бъда благодарна, ако някой запознат ми отговори. Благодаря!

 

Габи
02 ноем. 2010 | 14:11
Вчера съпругът ми засади това красиво дръвче на село. Отдавна исках да го имам. Добре развита е коронката и стъблото му - около метър е високо. Но сега като ви чета, все си мисля, че нашето дръвче няма да оцелее през зимата. Може би беше по-добре през пролетта да го засадим... Още повече, че става въпрос за Северна България, близо до р.Дунав. Може би трябва да се опитаме да го покрием някак? Дайте ми съвет!

 

Нина
20 ноем. 2010 | 13:59
Имам албиция, която вече е на 4-5 години и още не е цъфтяла, на втората година я преместих на друго място в градината, дали това е причина за липсата на цъфтеж. Какво да направя, за да започне да цъфти

 

ЕДИКОЙСИ
06 март 2011 | 17:08
В Русе има твърде много албиции ,а е в Северна България.Има с по тъмни и с по светли цветове.В селски двор преди три години засях издънка ,тръгна добре ,багер я счупи и се загуби.Миналата есен я открих случайно, поникнала отново след две години.Имам още една ,втора година ,забравена в едни храсталаци,вече е над метър и половина.В селото имаше огромна албиция ,урод я отсече за дърва.Ммого непретенциозно дърво.

 

ДАРИНА
14 юни 2011 | 06:43
НАШАТА АЛБИЦИЯ Е "РОДЕНА" ВЪВ ВАРНА ,А ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА ЖИВЕЕ В СОФИЯ.ПРЕСАДИЛИ СМЕ СИ Я В ДВОРА,ОЩЕ НЕ Е ЦЪФТЯЛА,НО СИ РАСТЕ.ПОСЪВЕТВАХА МЕ ЗИМАТА ДА Я ЗАВИЕМ С ПЛЪТЕН НАЙЛОН,ЗА ДА НЕ ИЗМРЪЗНЕ.

 

люси
27 юни 2011 | 09:02
аз вчера си я купих, много е малка и е в купичка. Искам да попитам кога мага да я присадя и в колко голяма саксия пак като порасни в двора.

 

ИВО
02 юли 2011 | 11:23
Люси,можеш да я присадиш в следващия номер саксия,но не много голяма,защото ще расте на корен,а не на стебло.Когато достигне 30-40 см.можеш да я засадиш в двора.Като я вадиш от саксията не й пипай нищо,просто я пусни в дупката.Това трябва да стане през пролетта.Хубаво е да забиеш кол до нея за да я привързваш и да расте нагоре.Когато прецениш,че е станала достатъчно висока й срежи върха.Тогава ще започне да четали и да прави корона.Ако отдолу понякога тръгнат 2 или3 върха,не ги режи,просто забий толкова колчета и ги превържи.Всяка пролет трябва да се оформя (реже) по твой вкус.Това е.Моята в двора е стрхотна.Живея в Габрово и вече четвърта година ме радва.

 

люси
03 юли 2011 | 14:59
Иво, много ти благодаря за изчерпателния отговор и съвет. Аз вече я насадих в по-голяма саксия и надали е редно пак да я пресаждам.

 

димитър
22 юли 2011 | 10:29
Искам да засадя албиция в планински район в северозападна Б-я, но съм притеснен как ще й се отрази зимата, защото тогава температурите падат и под -16. Мога да завивам стъблото, но дали това ще помогне.

 

Лета
11 авг. 2011 | 13:37
Димитър, мисля, че няма да имаш проблем с ниските температури. Моите 2 албиции 2 години бяха в саксии и ги прибирах през зимата, но вече от 2 зими са навън и се спрявят чудесно. Аз съм от Добрич, а тук зимно време температурите стигат до -20, 22 градуса. Пролетно време ги формирам по желение, но още не са цъфтели. Чакам с нетърпение да цъфнат на 4-5 година, за да им се радвам.

 

румен
22 авг. 2011 | 16:52
имам голяма албиция но всяко лято от листата и се ръси някакъв много лепкав прашец и под дървото и около него неможе да се стои някой може ли да ми каже за какво става въпрос

 

пепа
06 окт. 2011 | 13:29
Имам албиция на 2 години но още не е цъфнала кога да й подрежа клоните защото станаха много дълги.

 

боги
26 ноем. 2011 | 17:02
имам албиция на 2 г. тази есен я преместих дали ще се хване ?

 

Станчев
07 дек. 2011 | 18:54
В Северна България - Русе, имаме албиция в самия град. Много големи дървета - поне на двайсетина години. Издържаха студовете.
А иначе в едно близко село имаме в двора албиция на около петнадесет години с много красива корона високо десетина метра.
При продължителни зимни студове наистина измръзват горните клони.
Напролет се вижда кои клонки вече са измръзнали и те сами си падат.
Самото дърво се поддържа изключително лесно. Със лозарските ножици само подкастрям напролет сухите клонки и оформям короната на където искам да върви - в случая над терасата ми е.

 

РТ
23 дек. 2011 | 19:00
Това "Юлибрисин" от каква транскрибция идва? Казва се "Жулибрисин".

 

Галя
14 юни 2012 | 21:13
Имам албиция от 10-12 години.понякога издържя на зимния студ и не й изсъхват клонките, но още не ее цъфнала.Промених й мястото , но пак не цъфти.Мисля , че не трябва може би да я поливам .Моля, дайте ми съвет

 

АТИ
28 дек. 2012 | 11:23
И аз имам албиция.Много е близо до къщата ми и ме притеснява факта за кореновата й система.Моля, обяснете повече за нея!Отговаря ли на твърдението за правопропорционалност между корона и коренова система!?...

 

надя
06 ян. 2013 | 17:46
вече две години се мъчим да я прихванем, но зимния студ я унищожава въпреки че е зазимена. На пролет от основата се показват нови клончета но докога?

 

Елеонора
23 апри. 2013 | 17:32
Дадохме 15 лева за Албиция,но като отворихме торбичката на корените видяхме че са ни измамили защото дръвчето нямаше корени а само няколко 5 сантиметрови жилки и едва ли ще се хвани.Искам да попитам дали Албицията може да вирее в село Ковачево,област Стара Загора ???

 

Льончо
16 май 2013 | 04:26
Eлeонора, дръвчeтo можe да си хванe в село Ковачево, област Стара Загора, но само в източния му край. Ако не, излъжетe фиданката, че е засадена в източния и готово. Как да я излъжите ли? Шепнетe и на ушенцe....

 

Миранда
17 юни 2013 | 06:46
Имам албиция от две години и расте буйно пред къщата ни край Пловдив. Тази година дори вижодам, че е цъфнала. Проблемът е, че не расте като дърво, а като храст с пет отделни мощни разклонения. Та въпросът ми към по-компетентните от мен тук е какво да правя - да режа ли четирите клона, като оставя само най-правия, или да оставя дървото така в очакване само да се източи. Предварително благодаря за отговорите :)

 

ц. цонева
18 юни 2013 | 13:26
в село Крамолин , област габрово расте и цъфти албиция от доста години. В момента е в цъфтеж.

 

Дани
27 юни 2013 | 12:36
Колко струва едно такова дръвче от цветарсите магазини?

 

станислав
07 юли 2013 | 17:57
как точно се насаждат семената, кога се взимат от дървото, оставят ли се да изсъхне? много ми харесва това дърво а не мога да намеря от къде да си купя. принуден съм да ходя да събирам семена от някои парк.

 

Теодора Ф.
06 авг. 2013 | 18:06
Живея на брега на Дунав, Добруджа. Тук студовете са страшни, температурите падат доста под -10 и то често. А лятото миналата година имахме рекордни жеги. Няколко познати както и съседите имат такива дървета в двора и трябва да кажа, че се чувстват доста добре. Стига да се хване веднъж, температурите не му пречат. :)

 

миша
29 апри. 2015 | 14:10
Мислите ли, че подобно дърво би оцеляло в София и не в близост до река? Възможно ли е целогодишно да расте на закрито? Опасявам се, че климатичните промени ще окажат влияние и тя няма да може да се стабилизира, заради резките промени в температурите, докато е млада фиданка. Поправете ме, ако греша.

 

Душана
24 юни 2015 | 09:48
Имаме прекрасно дърво в двора, но от миналата година започна да боледува. Сета са изсъхнали половината клони. Виждам, че и тази година започва да страда от подобни на листни въшки бели, лепкави образувания. Миналата година взех от агроаптека, разтвор и я пръсках, но явно не помага
Можете ли да препоръчате някакво лекарство?
Благодаря!

 

Галя
03 юли 2015 | 05:58
Имам албиция на повече от 10 години.Много е красива .Отглеждаме я на вилата , но никога не е цъфнала.Торих я с какво ли не, слагах й дори поли витамини - без ефект.Моля някой да ми даде съвет за цъфтежа

 

Доса
12 авг. 2015 | 05:05
Без да искам счупих върха на моята албиция. Сега е като нискостъблено дръвче. Мога ли да я преместя на по-слънчево място сега през есента?

 

Боби
11 фев. 2016 | 12:40
На колко години трябва да стане Албицията за да цъфти благодаря

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  11 фев. 2016г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ФЛОРОВ - 2 ООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?