Дипладения

Дипладенията цъфти още през първата година
Екзотичната красавица Дипладения (позната и като Мандевила) произхожда от тропическите гори на Централна и Южна Америка. Там се отглежда и на открито. По тези ширини я наричат "Бразилски жасмин". В нашата климатична зона растението се отглежда като многогодишен саксиен вид, който през лятото се изнася на открито, но със застудяването се прибира в помещение. От рода Дипладения (Dipladenia, Mandevilla) са известни над 120 вида едногодишни или многогодишни лиани. Като декоратвни се отглеждат предимно многогодишни хибридни форми. Най-разпространени са сортовете на розовата дипладения (D. splendens), както и хибридите в които тя участва. Има създадени и други хибридни форми с бяла, жлъта или тъмно червена багра на цвета. Най-популярният от хибридите, който се намира в продажба във всички по-квалитетни цветарски борси в света, е   Mandevilla `Alice du Pont`. Среща се и с търговското име  Mandevilla x amoena. Към най-ефектните дипладении може да се отнесе хибридът Dipladenia sanderi 'Rosea' - с ярко червени цветове и жълтообагрена среда. Листата на растението са срещуположни, овални, тъмно зелени. Ако растенеито редовно се изрязва, то може да се отглежда и като храстче. Но при тази резитба  се намалява цъфтежът, защото, както вече беше описано - най-бързо залага цветни пъпки, когато леторастът достигне височина около метър. Затова се препоръчва леторастите да се завиват във формата на кръг върху опора и да се отглежда като лиана. Както всички тропически растения, отглеждани като стайни култури, в периода на зимния покой се държи в хладни помещения с температура 12 - 15 °С. През останалото време може да се отглежда при стайни условия. Дипладенията се развива добре в рохкава и богата почва и при умерено поливане. Един от най-важните фактори за развитието й е високата влажност на въздуха, което се постига чрез оросяване или поставяне на допълнителни овлажняващи материали. Обича много светлината, но не и прякото огряване от слънцето. При недостатъчно светлина междувъзлията на леторастите се удължават и практически цъфтежът спира. С изключение на периода на покой, когато се полива съвсем слабо, през останалото време почвата в саксията се поддържа влажна, но без вода в подложката. Пресажда се в друг съд колкото може по-рядко. В домашни условия може да се размножи през пролетта със зелени резници, взети от правите части на стъблото. Внимание! Сокът на дипладенията е отровен. Да се пази от деца!
Условие за обилен цъфтеж
Цветовете са големи - 10-12 см в диаметър, приличат на тези на зокума, но са разположени на дълги дръжки. Една важна особеност трябва да се знае от всеки, който иска да отглежда дипладения. Тя ще развие цветове още първата година след засаждането, но ще се покрива с обилен цвят, ако лиановидните й стъбла имат възможност да се издигнат на височина не по-малка от 1 метър. Цветовете се появяват на младите леторасти от текущата година. Периодът на цъфтене при правилни грижи е продължителен - от май до ноември, а отделните цветове издържат повече от 2 седмици.

Източник: практично ръководство ЦВЕТЯ и градини

видяна: 24217
dfgdfg

 

 

Коментари

Караиванова
26 май 2010 | 12:59
много красиво, екзотично растение .Моето днес цъфна с карминено червен цвят и съм много щастлива

 

МАРИАНА
28 окт. 2010 | 17:49
На моята дипладения започнаха да и жълтеят листата и да окапват. Моля дайте съвет какво да направя.

 

ТЕМЕНУЖКА
19 сеп. 2011 | 13:42
МОЯТА ДИПЛАДЕНИЯ Е НА ДВЕ ГОДИНИ И НЯМА ЗА МЕН ПО КРАСИВО ЦВЕТЕ.ОБИЧАМ ГО

 

СЛАВКА
10 окт. 2011 | 18:54
Моята дипладения цъфти карминено червен цвят и много го харесвам.

 

Ваня Генова
11 март 2012 | 18:40
Моята тази година ще цъфти за трета година. Отглеждам я в големи
саксии. През лятото на двора, огрява се от слънцето 1 -2 часа преди
обяд. Цъфти непрекъснато до есента. Много е красива. Всеки които я
види, задължително се влюбва. Грижите не са много.

 

Павлина Барбутова
16 март 2012 | 21:22
Аз имам дипладения втора година. Миналата година цъвтя цяло лято. Имаме заведение и я имам на улицата пред заведението и който мине покрай нея си къса. Не знам дали се хваща така?

 

Велина
19 март 2012 | 16:15
Оставих през зимата моята дипладения на терасата- добре увита в градинарска вата и чул. Сега я подрязах, но няма вид на нещо, което се развива...Дали не съм я уморила от студ?

 

Сибо
14 май 2012 | 11:10
А колко често може да се тори през летният сезон?

 

Бонка Атанасова
11 май 2015 | 14:33
Имам дипладения от миналата година. Наистина е прекрасна.Торя я всяка седмица и вече има,
заложени пъпки.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  13 фев. 2016г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ФЛОРОВ - 2 ООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?