Цинерария

Цинерарията разкрасява сивата зима
Можете да я засадите и в градината като двугодишно
Цинерарията или познатото още като спореж и сенецио растение е много красиво саксийно цвете, което се използва за украса на хладни и светли помещения. Тя е едно от най-разпространените растения за зимно и ранно пролетно цъфтене. Ако я запазите от преките слънчеви лъчи, може да цъфти 1-2 месеца.
Три групи сортове
Цинерарията е многогодишно растение, покрито с нежни власинки. Достига до 50-60 см височина. Листата са прости, големи, назъбени, със сърцевидна основа. Цветчетата са многобройни в кълбовидна или пирамидална метлица.
Сортовете се разделят на високи: 40-60 см, средно високи 35-45 см, ниски 20-30 см. Цветовете биват дребни, едри, сбити или с пирамидално съцветие, най-различно обагрени. Особено красив и търсен от любителите цветари е сорт Matador - с бакърено червени и едри цветове. Много търсени са и сортовете с лилава окраска и светло око.
Цинерарията се размножава чрез семена, които се засяват през юли-август и по-късно в зависимост от избраното време за цъфтеж. Семената кълнят за 5-6 дни. Младите растения се пикират и се засаждат в малки саксийки. Постепенно се прехвърлят в по-големи. За младите растения се използва лека хумусна почва. Цинерарията се развива много добре, ако се тори всяка седмица с течни торове.
Напада се често от листни въшки, особено когато въздухът в помещението е сух и топъл. Поддържа се влажна среда чрез оросяване и засенчване.
Използва се и в парковете
Не по-малко известна и използвана в парковете и градините е цинерария маритима, която произхожда от Южна Европа. Това е многогодишен вид, но се култивира като двегодишен или едногодишен. Листата са зимоустойчиви, перести, разделени на врязани дялове. Целият лист, особено долната му повърхност, е покрит с дребни сребристи власинки, които му придават сребрист бял цвят. Цветовете са дребни, жълти кошнички и нямат украсно значение
Тази цинерария се размножава чрез разделяне, стъблени резници и семена. С резници се размножава в края на лятото. За по-голямо производство се използват семена. Видът понася всякакви почви и изложения. През първата година развива гъста розетка от листа, а през втората образува стъбло и цветове. Цинерария маритима се използва главно за бордюри, за да може чрез сребристобелия й цвят да се подчертаят цветните фигури.


видяна: 11528
dfgdfg

 

 

Коментари

Георгиева
19 юли 2015 | 06:13
А трябва ли да се пензира?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  21 ян. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?