Алстромерия

Перуанският лилиум облагородява букетите
Алстромерията може да издържи до 3 седмици във ваза

През последните години това цвете трайно се настани в букетите. Елегантната алстромерия (Alstroemeria) е многогодишно растение с коренища, което идва от Южна Америка. Тя има неплътни съцветия с много красиви цветове с разнообразна окраска, изпъстрени с контрастни щрихи и линии. По екзотическата си багра и устройство на цвета, алстромерията напомня орхидеята и лилиума, затова растението се нарича още “перуански лилиум”. Има множество видове, високодекоративни хибриди и сортове алстромерията.
Това е знаменита високопродуктивна и устойчива на болести оранжерийна култура, рязаният цвят на алстромерията може да стои във ваза до 3 седмици. Ако не забравяте ежедневно да сменяте водата в съда, растението ще покаже всичките си съцветия до последната пъпка.
Създадени са компактни хибриди на алстромерията за саксийно отглеждане, като височината им се колебае в границите 20-40 см. През лятото всички цъфтят с големи цветове с диаметър 5-7 см. Алстромерията се отглежда в открита почва без да се изважда и покрива през зимата само в страните с мек климат. Но тъй като това растение издържа малки замръзвания на почвата, то може да се отглежда и в нашите ширини, при условие че почвата е с добър дренаж и върху коренището се постави дебел слой мулч, слама или друг изолационен материал. Алстромерията успешно расте на проветриви, но защитени от силния вятър места, предпочита светлите, но без жарко слънце и полусенчестите ъгълчета на градината. Бързо се разраства в добре дренирана, рохкава, плодородна почва с неутрална или слабо кисела реакция. В тежката почва пред засаждането на кореницата трябва да добавите торф, слама и други разрохкващи материали.

Изисквания
Алстромерията е взискателна към храненето. В периода на растеж на растението (до края на лятото) трябва да се подхранва ежеседмично, като се редуват минерални с органични торове, а в периода на бутонизация се прекратява внасянето на азот. Алстромерията се полива умерено, продължителното преовлажняване на корените води до загниването им.

Как се хваща
Разрасналите се коренища на алстремерията се делят на части през пролетта при необходимост и се разсаждат по 3-4 растения на квадратен метър. Разделените коренища се засаждат в почвата на дълбочина 10 см. След деленето алстремерията расте зле през първата година. Някои видове се размножават чрез пролетно засяване на семена. В съд с рохкав субстрат, се поставят семената, покриват се с тънък слой почва и се увлажняват. Съдът се покрива със стъкло. Обикновено след 3 седмици се появяват растенията, а след като се засадят в почвата, те цъфтят обикновено на втората година.


видяна: 11115
dfgdfg

 

 

Коментари

ГЕНОВЕВА
25 март 2013 | 17:50
МНОГО ХАРЕСВАМ ЦВЕТЯТА!

 

Миглена Тодорова
04 март 2014 | 10:32
От къде да си купя алстромерия? И в саксии ли се продава или на луковици?

 

зелено бг
04 март 2014 | 12:33
За г-жа. Тодорова. В www.zeleno.bg в категориите декоративни разсадници и градински центрове има регистрирани над 150 фирми, все някоя ще ви свърши работа, прозвънете ги.

 

Галина Йорданова
26 март 2014 | 10:15
Влюбена съм в цветята алстромерия и едроцветната хризантема.Имам 3 вида алстромерия-розова,жълта и червена.Търся да си закупя други цветове.

 

Радка Малинова
30 юни 2014 | 11:02
Търся да си закупя луковички от различни цветове Алстромерия. Моля да ми посочите координати на фирми, които продават на дребно такива луковички.

 

ганка иванова
13 март 2015 | 10:13
На мене много ми харесва алстромерията но не зная от къде да си закупя разсад.

 

Пепа
15 март 2015 | 20:18
Ммного харесвам червена и жълта алстромерия.

 

Пепа
15 март 2015 | 20:21
Много харесвам червена и жълта алстромерия.Търся да закупя,но не намирам.

 

Христова
15 апри. 2015 | 07:02
Ако имате познати в селата около Пловдив, помолете за грудки. там растат вън на двора. Сега им е времето, вече са поникнали. Аз успях да си намеря от с. Стряма. Точно жълта и розовочервена.

 

Елена
13 авг. 2015 | 18:21
Kак се закрепват стеблата, че при цъвтеж полягат?

 

Петър
20 авг. 2015 | 22:06
Разполагам с различни видове алстроемериа .всяка година предлагам за градината .грудка засадена в саксия.разполагам с 27 сорта за сега ..до този момент съм предлагал за продажба 9 вида.

 

Антони
01 дек. 2015 | 10:33
Телефон за връзка?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  11 фев. 2016г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ФЛОРОВ - 2 ООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?