Метличина

Сините очи на метличината
Скромното цвете изисква добър дренаж и бедна почва

Метличината (Centaurea) е много устойчиво растение. Това е многогодишник, който презимува, храст, достатъчно висок и необичайно плодовит. На всяко растение се образуват по 2500 семена с отлична кълняемост. Едногодишните видове отстъпват по размер, но са също така плодовити.
Метличината е красива, но тя изтощава и задушава посевите. В бита се използва за изготвянето на сини бои, а в кулинарията - за оцет.
Дивата метличина расте добре на оскъдни, песъчливи почви с добри дренажни свойства.
Метличината е идеална за бордюрите в градината. Тя има единични стебла, покрити с тънка мъхеста кожица. Към върха стеблата се разклоняват. Листата са различни - ланцетовидни или широки. Цветовете са събрани в кошнички. Окраската им е разнообразна - жълта и розова с различна наситеност, синя, виолетова, пурпурна, бяла. Дивата метличина е прекрасно медоносно растение. В градините тя се отглежда на слънчеви места и на полусянка на леки почви. Устойчива е на засушаване. Очарова с яркостта и гъстите си цветове. Грижите за метличината не са сложни. Изисква добре дренирана почва и делене на всеки 3-4 години през пролетта или есента. Всички видове метличина имат големи цветове на здрави стебла и са подходящи за букети. Забележителна е и комбинацията им с други тревисти цветя.

Видове
Ботаническото название на синята метличина е центауреа цианус, което в превод от латински означава син. Освен това има и късоклонеста метличина, фригийска, планинска.
Късоклонестата метличина  (Centaurea jacea) достига височина до 1 м, многогодишна е, цъфти на шестгодишна възраст. Лилаво-пурпурните цветове имат големи главички на върха на стеблата и по края на клонките. Зелените прави стебла са набраздени. Цъфти от средата на юни до края на лятото. Семената лесно се разнасят от вятъра и през есента покълват. Късоклонестата метличина харесва небогати почви, не обича влажните места.
Планинската метличина (Centaurea montana) е висока 40-60 см и дава обилни бели, розови или лилави цветове.
Сортът Mountain bluet е с необикновено красиви цветове. Венчелистчетата са с назъбени крайчета и излизат радиално от червено-пурпурния център, като създават красив, подобен на паяжина ефект. Цъфтежът е непрекъснат в продължение на месец. Прецъфтелите главички се махат.
Фригийска метличина (Centaurea phrygia) има груби стъбла с височина до 60 см. Цветовете са с розов цвят. Листата са по-широки и назъбени. Няколко цветове правят кошничка на цветоноса и страничните клонки. Тази метличина е много устойчива.
Най-интересен е сорта Dealbata Rosea. При тази метличина външният ред на цвета е розов, а центърът - жълт. Сортът Steenbergil има големи малинови цветове с бяла сърцевина.


видяна: 8766
dfgdfg

 

 

Коментари

Станка Кашокова
11 апри. 2014 | 13:56
Много ги харсвам.

 

Здр
11 фев. 2016 | 19:47
Може да качите снимки на гореописаната Dealbata Rosea

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  15 ноем. 2018г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?