Какво да правим през Май

Какво да правим през Май

Началото на май е време на буйно израстване на плевелите в цялата градина. Трябва своевременно да започнете борбата с тях.
Бурените не само развалят добрия вид на градината, но и отнемат от почвата хранителните вещества, предназначени за вашите растения. В никакъв случай не трябва да ги оставяте да цъфнат. Някои от тях в невероятно кратки срокове успяват да създадат и разпръснат в почвата своите семена, като по този начин подготвят солидно агресията си за през следващата година.

В овощната градина
На новозасадените овощни дръвчета не трябва да се оставят плодове през първата година.
Те само биха отслабили растежа. Поради това трябва да се премахнат всички цветове, които са се показали.
Прихващането и развиването на засадените през пролетта овощни дръвчета се стимулира съществено чрез поливане.
Такава влажност е особено необходима, ако месец май се случи сух. В горещи и сухи дни трябва многократно да напръсквате с вода и ствола, и клоните.
През май трябва да направите първото и второто следцъфтежни пръскания.
Първото направете, щом опадат листчетата на цветовете. Около две седмици по-късно трябва да напръскате втори път. За да бъде обхватът на въздействие по-широк, се пръска с комбинирани разтвори. По такъв начин с едно пръскане  се атакуват вредителите (въшки, гъсеници, кърлежи) и болестите (струпясване, монилия). Най-подходящи за тези пръскания са органичните фунгициди (срещу причинителите  на болести), препаратите на ДДТ и фосфорната киселина (срещу животинските вредители).
През май трябва да прегледате  всички овощни дървета, за да проверите  дали при зиманата резитба не сте пропуснали  някой изсъхнал клон.
Тъй като в такива клони и вейки най-често се крият и презимуват повечето приченители на болести, по дървото не бива да остават дори и най-малките  изсъхнали клончета.

В цветната градина
Едногодишните летни цветя могат да запълнят празните места в градината.
Вследствие на измръзвания след презимувнето в градината могат да се окажат празни места, които няма как да запълнете веднага с нови насаждения. Същото  се отнася и за местата, където, поради прецъфтяването на някои цветя  (например лалета), се получават празноти. На такива места  можете да засеете  или засадите  летни цветя. По височина  те трябва да подхождат  на околните растения.
Най-важната работа след всяко окосяване на тревата, е наторяването и поливането.
Ако при окосяването времето е сушаво, тревата лесно прегаря, затова веднага трябва да получи вода. Заедно с поливането трябва да се извърши и наторяването. За тази цел се приготвя 0,2-процентов разтвор от беден на азот изкуствен тор. Само след една седмица  наторяването се повтаря със същата концентрация на разтвора.

видяна: 1958
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  21 ноем. 2018г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?