Люляк

(Syringa vulgaris)

Природата обилно е дарила нашите райони с това ценно растение. Люлякът има безброй красиви сортове, които цъфтят в розово, тъмновиолетово, лилаво, бяло някои до края на септември. Има и кичест люляк, който е особено красив.
Вирее на всички почви, но предпочита по-леките. Цъфти по-добре на открити и слънчеви места. Веднага след прецъфтяването цъфтелите клончета трябва да бъдат орязани, като се оставят само долните им четири пъпки (два възела), въпреки че горните вече са развили млади клончета. Така се избягва оголването на храста. Бранете на цветовете трябва да става с остро ножче. Небрежното чупене причинява големи рани, забелва кората му и изсушава храста.
Размножаването става лесно чрез издънки и чрез облагородяване. Най-добър резултат дава облагородяването на спяща пъпка, което трябва да се извърши през август-септември.
Съвет
Щом люлякът прецъфти, съцветията се отчупват внимателно. При това не бива да се повреждат новите листни израстъци, тъй като те развиват пъпките за следващия цъфтеж. Ако обаче не отстраните съцветията, които често дават семена, можете да спрете развитието на новите листни израстъци.

видяна: 5480
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  21 ян. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?