Флокс

Флоксът - цвете с име “букет”
Нежните му багри пълнят градините, без да иска много грижи

Известни са повече от 60 вида флокс. С най-голяма известност у нас се ползва многогодишният вид - флокс паникулата, наричан още “букет”. Растенията се развиват изправени и здрави. Стъблата достигат височина 70-80 см. Цветовете са съставени от по 5 венчелистчета и 5 чашелистчета, около 2 см в диаметър. Те са самоопрашващи се. Събрани са в много големи полусферични съцветия на върха на стъблата. Баграта им бива розова, червена, лилава в различни нюанси или бяла, в зависимост от сорта. За да се развиват добре, растенията изискват богата на хранителни вещества, рохкава и умерено влажна почва. Мястото трябва да е слънчево, защитено от силни ветрове, за да не изкривяват стъблата.
Времето за размножаване на флокса е в ранна пролет, веднага след като се покажат младите стъбла. Когато туфата нарасне прекалено много, обикновено през три-четири години, тя трябва да се разделя. Внимавайте да не наранявате корените. Всяка отделна част трябва да има 2-4 върха.
Разсажда се на разстояние 40 х 60 см. Почвата около корените се уплътнява добре и се полива. Растенията се прихващат бързо и зацъфтяват още същата година. Флоксът може да се размножава и чрез вкореняване на стъблени резници през лятото. Те трябва да са дълги 5-7 см. Листата в долната част на резника се премахват. Нареждат се в саксии, които след това се покриват с фолио.
През цялото лято поддържайте почвата умерено влажна. Важно е да се знае, че при прекомерна въздушна влажност и висока температура по листата се появява брашнеста мана. Наесен отрязвайте прецъфтелите стъбла на 10-12 см височина, за да зазимите растенията.
Сортове
Поради големия интерес с многогодишншя флокс се води усилена селекционна дейност. В резултат са създадени много сортове, разделени в три групи:
Рано цъфтящи
* Зомерфройде – цветовете са розови, с кадифеночервено око. Достига 90 см височина.
* Лук агайн – тъмновиолетово-червени цветове, височина над 1 метър и други.
Средно ранни
* Шнеефернер – бял, 1 м високи стъбла.
* Шаумкроне – бял с карминеночервено око, висок 1 метър.
* Старфайер – яркочервени цветове, 90 см височина.
* Аида – виолетово-червен, 90 см висок и много други.
Късно цъфтящи
* Кирмеслендер – бял с кървавочервено око, над 1 м висок.
* Оранж – с яркооранжево-червени цветове, достига 140 см височина.
* Фламенкупел – наситено розово-червени цветове, височина 1 метър.

видяна: 26166
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  21 ноем. 2018г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?