Хризантеми

                                      Хризантемите – есенните принцеси
             Тръгнали от Китай по широкия свят и покорили сърцата на хората по цял свят

Очарователните и пищни, многогодишни хризантеми (Chrysanthemum), украсяват градините от август до късна есен, когато по-голямата част от другите растения, вече са приключили цъфтежа си.
Градинските хризантеми, които понякога, се отделят в род Dendronthema, се отличават по височина и форма на храста, периода на цъфтеж, окраска, кичестост, размер и вид на съцветието. Цветовата гама на хризантемите е обширна. Тя включва бели и тъмно-червени багри, сини, както и широк диапазон от жълти тонове. Но несъмнено, градински фаворити, са  корейските хибриди (Ch. x koreanum).
Магическо цвете за жителите на Далечния Изток
Китайците са култивирали хризантемите, преди около 2500 години, но в Европа те са попаднали през 1790 година, а през 1800 са въведени първите 10 сорта. Сега съществуват повече от 650 разновидности.
В Япония и Китай това цвете не е известно само като магическо растение, което е упоменато в древните поверия, но и активно се използва в кулинарията. На изток, придават особено значение на различните цветове на хризантемата и ритуала на поднасяне.
Това е едно от любимите цветя на японците, важна част от тяхната култура и символ на дълголетие. Преди години, растението се е използвало и за лекарствени цели.
Непретенциозни към почвата, но взискателни към мястото
Хризантемите са неособено взискателни към почвените условия, но имат претенции към местоположението си. Необходимо им е слънце и добре дренирана почва. Переодично ги подхранвайте с подобрители.
За стимулиране на разклоняването и цъфтежа, прищипвайте стъблата.
По-голямата част от хризантемите формират високи храсти, някои от които могат до достигнат и до 2 м, затова се нуждаят от подържаща конструкция. За целта използвайте мрежа, метална и дървена пръчка, В продажба ще намерите и готови.
Чувстват се добре сами или в шарена компания
В градината, хризантемите са подходящи за миксбордери. С тяхна помощ ще образувате различни цветни петна. Може да ги комбинирате с астри, или да ги засадите поединично като солитери в средата на участъка.
Невисоките сортове, са подходящи за бордюр около градинската пътечка.
Традиционните им партньори, цъфтящи в края на сезона са ехинацеята, рудбекията, седумът, гергината, анемонето, също и елегантните треви. Изсушените цветове, са походящи за аранжиране на зимна композиция.

Размножаване
Хризантемите се размножават със семена, резници или деление на храста. Даже да откъснете филиз с пъпки от букета потопен във вода и го посадите в почвата, скоро той  ще даде нови листенца. За да размножите хризантемата чрез деление на храста, през пролетта трябва да изкопаете част от растението с корени. Възрастните храсти, се нуждаят от деление на всеки 3 години, противен случай цъфтежът няма да е пищен и силен.

Във вазата
• Отрежете цвета, като оставите стъблото по-дълго.
• Отделете долните листа, те не трябва да се намират във водна среда.
• Поставете хризантемите във вода с температура на тялото. В студената вода се съдържа повече кислород, който може да запуши проводящите тъкани.


видяна: 15024
dfgdfg

 

 

Коментари

мариета
14 юни 2010 | 15:41
хризантема,хризантема,хризантема

 

4итател
22 сеп. 2010 | 20:17
ужасниииииииии буреняци

 

Сияна Станева
11 фев. 2011 | 07:13
Хризантемите са супер

 

Милена
11 авг. 2011 | 15:16
Имам един въпрос.Как се хващат от рязан цвят.Пробвала съм,но никога не се получава.Защо?И кога се засаждат резниците?

 

Ива
02 фев. 2012 | 13:14
Миналото лято си захванах на два пъти хризантема от чепка (не рязан цвят). Просто си отчупих клонче и го набучих в пръстта и поливах - това е. Захвана се и започна почти веднага да цъфти.

 

Елена
13 юли 2014 | 12:46
много харесвам всякакви цветя и си имам цветна градина

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  21 ян. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?