Август е най-подходящ за засяване на семена на нигела

Nigella-tsvete

Нигела е едногодишно тревисто растение от семейство Лютикови, което цъфти цяло лято. Позната е още с имена, като челебитка (челебийка), момина мигла и черен кимион. Северна Африка и Южна Европа са родината на нигела.
Листата на нигелата са малки, ажурни и напомнят тези на копъра. Цветовете на нигелата могат да бъдат сини, бели и червени на цвят. Това растението достига височина до 60 см. Познати са много разновидности на този вид цвете, но най-популярни са: Nigella damascene и Nigella hispanica.

Съвети за отглеждане на Нигела.

В родът Нигела има 18 вида И всички са с доста нестандартна визия. Нигелата е много подходяща за извънградски къщи и ще цъфти цяло лято във вашата градина.

Място: Цветето предпочита открити места, много добре огряни от слънцето. На сянка не вирее добре. Не понася съседството на почвопокривни растения.
Избор на почва: Нигелата се чувства добре в леки и плодородни почви. При отглеждането на растението не използвайте мулчиране, защото това не му влияе добре.
Наповане: Нуждае се от умерени поливки и то, когато почвата засъхне. Нигелата не понася нито периоди на засушаване, нито преполиване.

Торене: Цветето не обича прекалено наторяване. Затова трябва да се подхожда внимателно и предпазливо с торовете и препаратите.
Размножаване: Нигелата се размножава чрез семена. Те могат да се засяват както на открито, така и в саксии и сандъчета. На открито семената се засяват в началото на пролетта. Дълбочината на засяване е 3-4 см. Разстоянието между редовете е добре да бъде 45 см. След сеитбата, почвата се покрива с найлон до поникването.
Разсадът се засажда на постоянно място на открито. Растенията се засаждат на разстояние едно от друго 15-20 см. След 40 дни вашата нигела най-вероятно ще цъфне.

Нигела – приложение.

Нигелата е уникално цвете и има множество приложения. Тя е много красиво декоративно цвете и се използва се за оформянето на градински фигури и композиции.
Нежните сини цветове намират място в булченски букети и аранжировки. От нея можете да направите свежи и сухи букети.

Семената на нигелата предпазват дрехите от молци, ако ги приберете торбички и поставите в гардероба. Семенните кутийки също имат висока декоративна стойност и могат да се сушат за украса. Нигелата, позната още като черен кимион се използва и в кулинарията. Широко приложение намира и в народната медицина.

Семена от нигела можете да си купите от фирмите в категория ? Посадъчни материали регистрирани в каталога на zeleno bg.

Коментирайте

Отговорете