АРОНИЯ Aronia melanocarpa

Aronia

АРОНИЯ Aronia melanocarpa

Родината на аронията (Aronia melanocarpa) е Северна Америка. Тя представлява компактен светлолюбив и студоустойчив храст, достигащ височина 2.5 – 3 метра, с лъскави листа и плитка коренова система. Плодовете й са дребни, синьо черни зрънца, които по форма наподобяват плодовете на боровинката.

В плодовете от арония се съдържат захари, органични киселини, антоциани, полифеноли, дъбилни вещества, много витамини – Р, С, Е, К, РР, каротин, В2.
Те възбуждат апетита и увеличават киселинността и силата на стомашния сок. По съдържание на органични киселини плодовете на аронията значително превъзхождат ягодите, малините, червеното френско грозде и мандарините Съдържат още калий, калций, фосфор, магнезий, пектин, както и 3-4 пъти повече йод , от колкото в другите плодове. Това обяснява защо нейните плодове се препоръчват за лечение на хипертония, атеросклероза, капиляро-токсикози и бъбречни възпаления, диабет, щитовидна жлеза.

Плодовете се изплозват сушени или за направата на сокове и сладка .
Аронията е също и медоносно растение.

Виж още ШИЗАНДРА.

АРОНИЯ Aronia melanocarpa

За контакти softeo@abv.bg или на телефон 064832873, 0878121217, 0879928282
Мирослав Петров Маринов

Коментари (1)

  1. Свеж сок от арония, приеман по 50 ml 3 пъти дневно в продължение на 2-3 седмици имат отличен – клинично доказан ефект при хипертония. Също така той е безценен като профилактично средство и за въстановяване след мозъчен удар, сърдечен инфаркт, както и други болести на сърдечно-съдовата система.

    Научни и клинични изследвания в България
    Научно-изследователските експерименти, проведени през 1983 г. в Окръжна болница- Ловеч са довели до извода, че проведения лечебен курс със сок от арония изчиства от плаки и лош холестерол кръвоносната система, прави я по-гъвкава и кръвопропусклива.
    Освен това, лечението с арония стабилизира кръвното налягане за много по-дълъг срок/4-5 месеца/ след прекратяването му, отколкото след медикаментозното лечение на хирпертония.
    Извършените във ВМИ Пловдив изследвания върху лабораторни плъхове, чиято храна предварително е третирана с канцерогени са установили, че след последващо добавяне на арониев сок в същата канцерогенна храна не е наблюдавано развите на болестни процеси, каквото е наблюдавано при групата плъхове, в чиято храна не е добавян арониев сок.
    Последните изследвания за веществата с Р-витаминна активност дават поразяващи резултати. Оказва се, че наред с всичко друго те имат и антирадиационнен ефект. Така че аронията може да намалява неблагоприятните влияния на йонизиращата радиация върху човешкия организъм.
    Накратко, освен че има чудесен вкус, арониевият сок има и други полезни качества:
    – Действа благоприятно на минералната и общата обмяна, на кръвообразуването, стимулира регенерацията на мускулната и костната тъкан, повишава тонуса и предпазва от вирусни и бактериални инфекции.
    – Облекчава бронхити.
    – Високото съдържание на йод влияе благотворно на растежа при децата и за нарастването на плода при бременните.

    Повече на: http://aronia-bg.dir.bg

Отговорете