АНГЛИЙСКИ РОЗИ НА ДЕЙВИД ОСТИН

Rose-Ostin-Devid2

АНГЛИЙСКИ РОЗИ НА ДЕЙВИД ОСТИН

Автор: Христо Арабаджиев, „Оакплантс“ ЕООД, гр.Бургас

НОВИ РОЗИ ПО СТАРА ТРАДИЦИЯ

Рози, отгледани и създадени от David Austin.

Английските рози образуват сравнително нова група рози, които добиват известност през 70-те. Те произлизат от кръстоските, които са направeни между определени Стари Рози и Съвременните Хибридни Чаени Рози и Флорибунди.
Английските рози съчетават деликатното очарование и аромат на старата роза с широката цветова гама и повторен цъфтеж на модерната роза. Тестовете, проведени в различни страни по света, като цяло доказаха, че те са сред най-малко боледуващите рози.

АНГЛИЙСКИ РОЗИ НА ДЕЙВИД ОСТИН – характеристиките им са:

КРАСОТА НА ЦВЕТА

АНГЛИЙСКИ РОЗИ НА ДЕЙВИД ОСТИН
АНГЛИЙСКИ РОЗИ НА ДЕЙВИД ОСТИН

Формата на цветовете на Английските Рози много прилича на тази на Старата Роза: те могат да бъдат чашковидни или с формата на розетка, често с многобройни малки венчелистчета, като светлия цвят между венчелистчетата им придава топъл и нежен ефект, или венчелистчетата могат да бъдат извити надолу, което придава на цвета по-куполообразна форма. Освен това има безкрайни разновидности между тези основни форми. Английските Рози се отглеждат не толкова заради блясъка на цвета, или дори заради прекомерната способност на цъфтеж, а заради деликатното очарование и аромат на отделните им цветове.

РАСТЕЖ НА АНГЛИЙСКИ РОЗИ

Английските рози имат естествен, храстовиден растеж, което ги прави идеални растения главно за смесен бордюр и градина. Те могат да образуват храсти високи 1.20-1.50 см.,а или да бъдат доста ниски – не по-големи от хибридната чаена роза. Те могат да растат във вид на храст или да се извиват елегантно като арка. Някои са доста изправени, което ги прави подходящи да се разполагат зад други растения. По-дребните сортове могат да се използват за лехи. Някои от по-високите сортове са катерливи с чудесен повторен цъфтеж.

ЛИСТА
Едно допълнително удоволствие, което можете да извлечете от английските рози е красотата на техните много разнообразни листа. Това е особено видно в началото на годината преди цъфтежа, и отново по-късно, когато листата придават приятен фон на цветовете.

АРОМАТИ
Английските рози са забележителни не само заради очарованието и красотата на техните цветове и техния елегантен растеж, но и заради техните богати и разнообразни аромати. В това отношение те не отстъпват на никой. Сред тях, в различните им разновидности, ще откриете не само аромата на красивата Стара Роза, но и аромата на Чаената Роза, аромата на Мускусната Роза, аромата на смирна и много различни плодове – и цяло разнообразие от други аромати; наистина, няма група цветя от който и да е вид, които да ги конкурират в това отношение.

АРАНЖОР
Аранжирането на цветя за дома е едно от най-големите удоволствия на градинарството и Английските Рози са идеални в това отношение. Аранжирани самостоятелно или с други цветя или зеленина, те създават красива картина и често ни напомнят за картините с цветя на старите холандски майстори.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ РОЗИ В ГРАДИНАТА

Английските Рози са забележително приспособими растения. Те могат да бъдат използвани с отличен ефект по много различни начини. Ето някои предложения, които могат да са ви полезни.

СМЕСЕНИ БОРДЮРИ ОТ АНГЛИЙСКИ РОЗИ НА ДЕЙВИД ОСТИН
Независимо от факта, че английските рози са храсти, те изглеждат като у дома си в смесен бордюр; действително, това е мястото, където повечето хора ги отглеждат. Техните разкошни цветове придават желания контраст на по-леките и ефирни цветове на повечето тревисти растения. Техните цветове придават „тежест”, където в противен случай може да липсва. Не е трудно да се открият цветове сред английските рози, които ще съществуват в хармония с други растения. Не на последно място, английските рози цъфтят точно, когато много растения и храсти прецъфтяват и продължават до началото на зимата. Никоя роза не обича твърде много конкуренция и е препоръчително да ги обграждате с растения, които не са твърде силни. Където е възможно, винаги препоръчваме засаждане на групи от три или повече, въпреки че при малките бордюри, единичните растения са достатъчни.

БОРДЮРИ ОТ АНГЛИЙСКИ РОЗИ

Бордюрът от английски рози е ненадминат по отношение на пълното изобилие от цветове и аромат. Отново, препоръчително е да засаждате на групи от три или повече, така че всеки сорт да се изяви. Във Великобритания те цъфтят от юни до октомври (по-продължително в по-топлите климати) и дават изобилие от възхитителни аромати. Някои хора предпочитат да ограничат своя избор до гама от хармонизиращи цветове, като бял, червено-розов, розов, тъмночервен и пурпурен, или съответно бял, жълт, кайсиен и прасковен, но това съвсем не е съществено.

РОЗОВИ ЛЕХИ
Винаги мислим за Чаените хибриди и Флорибундите като идеални рози за лехи и няма съмнение, че те са много подходящи за тази цел. Все пак, има редица английски рози, които могат да се поддържат на 3 фута, те са ниски и храстовидни и цъфтят дори по-дълго от чаения хибрид, като „Winchester Cathedral” („Катедрала Уинчестър”), „Queen of Sweden” („Кралицата на Швеция”), “Scepter’d Isle” („Скиптърен Остров”), “Molineux” („Молинекс”), “Sophy’s Rose” („Розата на Софи”) и др. Разбира се при големи лехи, гамата от подходящи английски рози е много по-широка и по-високите сортове могат да се използват.

РОЗОВИ ГРАДИНИ
За онези, които имат достатъчно място, е възможно да засадят розова градина или частично с английски рози. Това може да бъде конвенционална розова градина или можем да вземем предвид нещо по-разчупено – може би два дълги бордюра с лице към алея, кръстосващи се на места с други алеи. Такава градина може да бъде доста малка или съвсем по-широка.

КАТЕРЛИВИ  АНГЛИИСКИ РОЗИ

Едно от най-важните постижения при английските рози през последните години е използването на тези рози като катерливи. Обикновено, те достигат височина от около 2.5 м., което е идеално за хора, които не желаят да изкачват стълби, за да привързват стъблото. Също така разбира се, можем да ги отглеждаме на височината на английски катерливи рози, цъфтящи необикновено свободно и продължително, разклоняващи се по цялото протежение на стеблото, и много от цветовете ще растат повече или по-малко на нивото на очите.

ЩАМБОВИ РОЗИ
Ние не познаваме по-подходящи рози от английските рози за отглеждане като високостеблени растения. Естествено обширни и гъсти, те образуват допълнителни големи съцветия. Английските високостеблени рози са отлични за придаване на височина в градината. Те могат да се използват и като фокусна точка или може би за засяване на интервали покрай ръба на алеята.

БУКЕТ ЖИВИ ЦВЕТЯ
Тук имаме цял един допълнителен начин да се наслаждаваме на розите. Английските рози са идеални за букет. Тяхното стебло не е толкова твърдо, както при повечето съвременни рози, и може да се създаде изящна аранжировка с атрактивно подредени цветя.

ЗА САКСИИ И УРНИ
Растенията в саксии и урни върху твърди повърхности около къщата станаха все по-популярни през последните години. Английските рози с техния храстовиден растеж са особено подходящи за целта. Днес много от нас – особено в големите градове-имат или много малки градини или градина, която е малко по-голяма от вътрешен двор или тераса. За такива хора, все още има възможност да се наслаждават на розите в саксии и други съдове.

АНГЛИЙСКИ РОЗИ, КАТО ЖИВ ПЛЕТ ИЛИ ЗА ОГРАЖДАНЕ НА АЛЕЯ

Някои от по-силните АНГЛИЙСКИ РОЗИ образуват прекрасни живи плетове. Те ще дадат множество цветове през лятото. Такива плетове могат да се използват пред градина с лице на пътя или може би като нисък жив плет, който разделя едната част на градината от другата.

Източник: Оакплантс“ ЕООД, гр.Бургас.

Вижте и други статии на тема рози.

Коментари (1)

  1. Имам в къщи някои от тези растения и са невероятни! Много са красиви, цъфтят до първите снегове, а повечето са силно ароматни. Освен това цъфтежът им е доста обилен.

Отговорете