Ангелски тромпет или Бругманзия Brugmansia suaveolens

AngelTrompet-1

Ангелски тромпет или Бругманзия Brugmansia suaveolens

Ангелският тромпет е вечнозелен храст или малко дръвче.

Ангелски тромпет в градина
Ангелски тромпет или Бругманзия Brugmansia suaveolens

Научното наименование на това дърво е Бругманзия, но е по-известно под името Ангелски тромпети, което му е дадено поради формата на цветовете му. В естествена среда дължината на цветовете достига до 50 сантиметри, а в домашни условия до 15-20 сантиметра.

Много градинари са привлечени от отглеждането на това градинско растение открояващо се с изобилие от цветове и опияняващ аромат. Подобно на много други видове, произхождащи от Южна Америка, неговите листа и цветове са отровни и дори имат халюциогенен ефект. Някои хора получават обрив само при докосване до растението и затова е препоръчително да работите с ръкавици.

За европейския климат, а дори и за най-южните региони, достигащото до 2м. височина цветно дръвче е препоръчително да бъде отглеждано в големи съдове. Това многогодишно растение е чувствително към ниските температури. Затова през зимните месеци е препоръчително да се премести в помещение с температура на въздуха не по-ниска от 10 градуса, където няма да му опадат листата, но и няма да расте твърде бързо. Ако обаче го оставите на по-хладно място листата му ще опадат. Не бива да го държите и в топла стая защото ще изсъхне, а издънките (филизи) ще израстат обилно и по-късно няма да можете да ги обрежете. Не прекалявайте с поливането на растението през зимата. Поливайте го до толкова доколкото да не пресъхва почвата му.

След като сте се сдобили с Ангелски тромпет веднага го присадете в голям съд с обем не по-малък от 10л. Растението изисква добре дренирана почва или глина.

Ангелският тромпет обича плодородната почва като най-добре му понасят – компост, торфен субстрат или градинска почва.

През пролетта и лятото е добре да се полива обилно, но не бива и да се застоява вода в основата му, тъй като корените загниват.

Ангелският тромпет расте бързо и още в края на първата година достига човешки размери. След измръзвания е необходимо да се изнесе на свеж въздух на слънчево и защитено от вятъра място.Ангелски тромпет или Бругманзия Brugmansia suaveolens

През горещите дни по-големите растения изпаряват много вода и затова трябва да бъдат поливани ежедневно. За щастие, дори и да пресъхне то се възстановява бързо.

Необходимо е всяка неделя растението да бъде наторявано, най-добре с тор за домати или универсални торови смески. Преустановете торенето през есента.

Най-обилно цъфти през месеците юли и август.

През есента преместете растението в помещение и подрежете обраслите през лятото храсти.

Бругманзиите отгледани от семена цъфтят след достигане на височина между 80 и 150см. където обикновено се образува първото естествено разклонение на стъблото. След това започва да цъфти на новия растеж над тази височина.

Ангелски тромпет или Бругманзия Brugmansia suaveolens ВНИМАНИЕ!

Не се препоръчва отглеждането на Ангелския тромпет в стаята. Всички части на растението са отровни при поглъщане и трябва да се прояви внимание при наличието на малки деца и домашни любимци. Не е препоръчително отглеждането в затворено помещение и заради силния упойващ аромат, който ако е концентриран, когато е в дома може при вдишване да доведе до замайване или главоболие.

Коментари (9)

 1. Аз го отглеждам на земята и става високо и има много цъфти. На есен късно си режа пръчки от по дебелата част и държа във вода на температура над 5-6 градуса От тази част която е във водата излизат множество жилки и засаждам пръчката на пролет направо в земята. Ако искате по рано да цъфти, засаждате в саксия още февруари или март и после премествам направо в земята. Иска много слънце за да цъфти.

 2. Здравейте,
  ЗЕЛЕНО БГ и ГРАДИНА БГ са каталози с над 300 фирми за ГРАДИНА, ЦВЕТЯ и всичко свързано:

  ZELENO.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ и ГРАДИНА: https://zeleno.bg
  GRADINA.BG – КАТАЛОГ НА ФИРМИ ЗА ГРАДИНАТА: https://gradina.bg

  Потърсете в категориите ФИРМА която да ви свърши работа. Поздрави,

 3. Имам налични няколко цвята за продаване. Ако някой има интерес може да се обади на тел. 0889329051

 4. Добър ден г-жо Петкова,
  Бих искала да Ви попитам дали имате все още налични бройки за продажба? Ако имате, ще се радвам да ми напишете на имейл какви цветове и съответна цена.
  Благодаря Ви предварително и успешен ден 😊

 5. Здравейте, как може да се зазими растението в градината, за да оцелее? Благодаря

Отговорете