Амарилис – Даниела Роева

Amarilis-zaglavie

Амарилис – Даниела Роева

Амарилис - Даниела РоеваМОЯТ АМАРИЛИС е на две години. Купих огромната луковица от изложението „Флора“ в НДК. Цветовете на моя Амарилис са огромни и много красиви. След прецъфтяване ги изрязвам внимателно с остър нож и изнасям саксията на източен балкон. Поливам и торя веднъж месечно до есента. Тогава изрязвам листата и приспивам цветето. Саксията оставям в мазето и не поливам до пролетта.

Обикновено съм нетърпелива и още в началото на февруари я изнасям на светло и топло и започвам да поливам и торя. Щом се оформят пъпките се тори всяка седмица и така до като цъфти. ПРЕКРАСЕН Е!

Още от рубрика „МОИТЕ ЦВЕТЯ“ вижте ТУК

Коментари (48)

 1. Много е красиво това цвете. Имам го от три години, но едва сега цъфна а има и още една пъпка. Разбрах че за да цъфти луковицата трябва да е наедряла предната година.Имам още една окраска-бяла с розово,но за съжаление тази година нямат пъпки.

 2. Аз имам едничко от 3 години и всяка година го чакам да цъфне а то не ще явно бъркам някъде

 3. МНОГО Е ВАЖНО ПОЛИВКИТЕ ДА СЕ РАЗРЕЖДАТ И ЛИСТАТА ДА ПОЖЪЛТЕЯТ, А НЕ ДА СЕ РЕЖАТ ОЩЕ ЗЕЛЕНИ.

 4. Имам много хипераструми и тази зима една саксия оставих в хола на над 20 градуса – с климатик.В момента цветоносите са високи по 120 см и всеки момент ще цъфнат.Съжалявам, че другите ги оставих на хладно – остъклен балкон, с рядко поливане и без подрязване.Те цъфтят обикновено м. май.
  Това с „приспиването“ май не е мн.добре защото в родината си не спят.
  От прецъфтял цвят събрах люспите и сега имам разсад.

 5. Иване, точно това търсех-знае ли някой, че от „кукуцката“ на прецъфтелия Амарилис люспите се посяват… Аз не ги приспивам, оставям ги на остъклена тераса, не режа листата ако не са пожълтели. В момента имам 9 растения/ е, подарявала съм от тях през годините-това е останало/,3 от тях са с пъпки.Най-старото растение за първи път има 2 стебла с пъпки. От миналогодишните люспи имам 16-„бебета Амарилис“- очаквам да се появят още. Цветовете са червени с бели шарки- абе много са красиви-трябва да ги видите, но не знам как да публикувам снимка…

 6. Аз имам една луковица, която миналата година ми цъфтя за първи път и то през м. юли. Сега луковицата има вече 6 листа , но няма и спомен от цветонос. Като гледам снимки като че ли на хората не им растат толкова листа. Дали не бъркам някъде в отглеждането / поливам съвсем редовно в подложката /

 7. Надя, не знам как да публикувам снимки тук за да покажа моите Амарилиси, но ще те успокоя с факта, че всичките ми растения са с по 6 листа. Първата ми луковица тази година пусна 2 стебла за цвят. Надявам се да разбера как се публикуват снимки за да покажа моите красоти. Не ги приспивайте през зимата!!!

 8. Много оби4ам и аз цветята ще ви дам безплатен съвет луковицата трябва да е/една втора/над по4вата така става по голяма а колкото е по- голяма пове4е цвят има след прецъфтяване веднага махайте стъблото много мога да пиша мили момичета аз имам 3 цвята бял, 4ервен, оранжев но 12саксии това – toneto766@abv.bg

 9. Имам Аmaryllis подарен от свекърва ми, а тя го е получила от свекърва си, която го има от майка си. Около 100 години, първо по неведоми пътища отглеждан в Ямбол, после пренесен в Стара Загора и последните 60 години в София. Имам около 10 луковици,те се разпространяват сами, през няколко години се присажда в отделни саксии и малките луковици се разсаждат. Цъфти за Великден, вадя го от мазето месец преди това, където прекарва зимата спейки. Цветовете са бели с червени нишки.Умирам от любопитство да разбера, как преди 100 години, тези луковици са попаднали в Ямбол, но вече няма кой да ми каже.

 10. За пръв път имам Амарилис ! В навечерието на новата година засях луковицата , преди една седмица ми цъфна !:) Сега гледам още едно стебло прокара и след десет дена сигурно ще цъфне! Кога и как да преспя ? Ако ми помогнете със съвет ще съм ви благодарна !

 11. С какъв тор поливате, универсален за цъфтящи, или има нещо специално? С повече фосфор, или азот, или калий?

 12. Чудесен екземпляр. имам два вида бял и оранжев. някъде бях прочела че може да го принудя да цъфне два пъти в годината но не ми се получи.някои опитвал ли е и дали е възможно.

 13. От всички коментари до тук научих много неща, някои от които знаех. Аз преспивам моите Амарилиси, но разбрах, че някои хора не ги преспиват. Не знам кое е по-правилното. Моите ги събуждам в края на март / при първа пролет / и после цъфтят около 15 май. Много видове били аз не знаех, но всички са много красиви. Аз имам от най – разпространените видове: червени с беличко и обратно бели с червеничко. 🙂

 14. През септември купих от Холандия 4 луковици / едната беше с диаметър 18 см , а другите около 13-14/. Поразходих ги из Европата около 20 дни и какво беше учудването ми когато отваряйки хартиения плик видях 5 см кълнове. Месец след това най-голямата луковица цъфна с две съцветия, които преминаха за около 20 дни.Другите три за сега наблягат на листната маса и се развиват много добре . Смятам да опитам и двата начина на отглеждане.
  Уникално красиво цвете.

 15. Диана, дано прочетеш за да получиш някакъв отговор: най-вероятно от Гърция и най-вероятно са Хипеаструм.
  От Гръчко си донесох и от двата вида, там бяха градински и се самоприспиваха през февруари. Чувстват се добре във силна, влажна, но пропусклива пръст на сянка/полусянка (там обаче слънцето е яко), виждал съм и на върло слънце в бедна почва, но стават по-дребни и съхнат в края на лятото.
  За Великден Хипеаструмът „покълва“ и малко отстрани пуска стъбло за цъфтеж, може и втори малко по-късно и започва да цъфти. Единственото по-красиво от цъфнал Хипеаструм е градинка с 20-30 такива… Затова на хората с градина препоръчвам пресаждането им навън в началото на март и прибиране в началото на зимата. Малко минус градуса или слани не са фатални за луковицата и подпомагат естественото приспиване, но пролетта е добре да се завие при опасност от такива. Съхраняват се на влажно, но не мокро място в пясък например. Ако луковиците все пак изсъхнат много – добре е в края на февруари да започне събуждането им чрез леко навлажняване.
  За в саксия е дори по-лесно, че няма нужда от пресаждане и тревоги от много минусови температури.
  Амарилисът първо пуска листа, после цъфти, затова става малко по-късно.
  Горното е за естествено адаптирани растения, за холандските хибриди не знам.
  След това цяло лято може да служи за декоративна зеленина.
  Рязането на листа никак не е препоръчително, като за повечето луковични. За щастие листата започват да гният от основата и ако се отделят с леко дръпване – дошло им е времето.
  Здравият цвят прави хубави семена, казват че ставали за сеене, но не съм пробвал. Размножавал съм само от избили луковички. Ако не смятате да сеете – изрежете го след прецъфтяването.
  При засаждане никога не заравяйте луковицата! Препоръчвам пръстта (не забравяйте да я уплътните, да не е като дунапрен!) да е малко под основата на старите листа, после луковицата ще се покаже колкото и харесва.
  Както казах, за естествено адаптираните растения (холандските хибриди – ? ) ориентировъчна дата е 5-ти март, плюс-минус десетина дни в зависимост от климата. Прекалено изсъхналите луковици трябва предварително да престоят поне седмица във влажен пясък (да не е солен, ей!). Ако обвивката се сваля лесно – премахнете я смело.

  И пак да подчертая: силна, влажна, но незадържаща вода – локва, почва.

 16. Моят амарилис цъфна не беше цъфтял от 3-4 години не знам причината много се радвам

 17. Това е моето НАЙ- любимо цвете. Имам вече над 30 различни вида с по няколко луковици от вид(а сега съм си поръчала още 5 нови вида). Изобщо не е капризно. Красят ми предния двор цяла пролет , а зимата цялата къща. Гледам ги вече от 7 години. Цъфтят ми пролетта и зимата, а някой дори и трети път през лятото. Но лятото и зимата цветовете по-бързо прецъфтяват защото им е топло. От личен опит мога да ви кажа, че както и да ги гледате почти няма до сбъркате. Дали луковицата е изцяло зарита или се показва от пръста няма значение. Дали я поливате в паничката или (както аз) с маркуча също няма значетие (само не мокрете разтворения цвят,пъпките може). Лично аз мойте ги приспивам,защото няма как да ги гледам всички вътре в къщи. Събуждам ги на етапи,по 5-6 саксии, за да не нацъфтят всички на веднъж (както стана една година) и да се чудя къде да ги слагам. Ако искате хубав и едър цвят трябва да ги торите. Тази година всички големи луковици ми цъфтяха с по два цвята и имах цвят 1,20 висок и 40 см. диаметър(даже съм си го снимала с метъра до него). Единственото , с което не съм съгласна от описанията как да се гледат е това да се присаждат на 3-4 год. Аз ги присаждам всяка година. Много успехи на всички и повече цветове, за да им се наслаждаваме по-дълго.

 18. Здравейте, цветари! Аз имам само една луковица, но много ми харесва това цвете и искам да го размножа. Доста по-нагоре срещнах коментара : “ От прецъфтял цвят събрах люспите и сега имам разсад.“ Ще съм благодарна, ако споделите малко по-подробно – кои люспи?

 19. Съжалявам, че може и да те разочаровам, но не всеки път може да се съберат семена от цветовете. А иначе как става- оставяш цвета да прецъфти, ако няма да може да се развиват семена дръжката на цвета ще се посвие и ще изсъхне, ако обаче остане свежа и зелена не я пипай искам да кажа – не я режи. Семената се появявят там, където свършва цвета и започва дръжката. Ще видиш ,че след известно времи ще започне да наедрава. Семената ще са готови, когато тази „топчица“ сама се разпукне,не я отваряй насила. Семената са дребнички, а от вън са покрити с черна люспичка, голяма колкото нокът. Лично аз веднага ги посаждам, но някои хора първо ги слагат във вода да поникнат и тогава ги посаждат. Първата, че даже и втората година тези новозасадени „луковици“ не се приспиват. Дано да съм успяла да помогна. Успех.

 20. На мен ми подариха засадени в една саксия пет луковици с избили листа. Какво да ги правя – да ги разсадя ли по една в отделни саксии или да ги оставя така? Кога избива цветоносното стебло? Дали ще цъфнат тази пролет ? Нямам опит, помогнете ми със съвет!

 21. Може и да не ги разделяш. Щом вече са изкарали остави ги да си растат. А колкото до цветоносното стебло в повечето случаи то се появява първо (още преди да са се появили листата) . Няма да е лошо да им сложиш тор, за да подхраниш луковиците. Може и да не цъфне тази година , но ти не се отказвай. Успех.

 22. Тази година разсадих амарилиса. Имах една саксия от 3 може би 4години. Тази пролет ги разсадих. Имаше 20тина луковици. И то доста големи. Всичките ги насадих поотделно. Имат хубави зелени листа, но не знам дали ще цъфнат.

 23. Нина, много ти благодаря за точния и ясен отговор! Не писах веднага, защото исках да видя какво ще се случи с моя цвят. От 4 „фунийки“ ми останаха 2 „топчици“, които доста наедряха, но още не са се отворили. Ще чакам. Ако не другия път.
  Благодаря отново

 24. Купих си 6 луковици от Холандия…много голями,някои пуснаха по 3 цветоноса а другите по 2 цветовете бяха огромни и много красиви. Сега имат много листа но луковиците се смалиха. Моля ако някой знае с каква тор се подхранва да пише.много ще съм благодарна. Имам и по стари луковици ,миналата година цъфнаха като гора,за мое най-голямо съжаление тази година цъфна само един.

 25. Аз в момента имам 58 луковици амарилиси. Днес ги извадих от саксиите, подрязах им от корените и ги пресях отново след като преспаха от октомври до сега. Няма да бързам веднага да ги поливам. Миналата година имах 22 саксии с по 2 луковици в саксия. Всички цъфтяха. С нетърпение ги чакам и тази пролет да цъфнат, за да изпитам отново удоволствието от красотата им. Аз ги държа зимата по стълбите към мазето, на тъмно. Пролетта ги държа в градината пред блока, на оградата и на стилаж в средата на градинката ми. Голяма са красота!

 26. Здравейте Искам да попитам,подариха ми амарили за коледа .В момента прецъфтява .Какво следва от тук нататък ,да го пресаждам ли ,да го режа ли ?Много е красив ,страх ме е да не го изгубя.

 27. Здравейте г-жо Милинова ,може да го присадиш. Какво искаш да му режеш? Листата или Цвета??? Листата за сега ги остави на мира ,а колкото до цвета – ако прецъфти и дръжката започне да завяхва може да я отрежеш( на 2-3 пръста от гурдката).
  Г-жо Цанова тези 58 луковици от един и същи вид ли са Ви????

 28. Здравейте! Имам 6 амарилиса, от които след първоначалния цъфтеж само един повтори. Обикновено изкарват само листа, а цветоноси няма. Миналата година ги пресадих, спаха, сега се опитвам да ги събудя, единият само изкарва две листенца, но от цветонос няма и помен. Какво греша?

 29. Здравейте, като четях тези коментари много ме запалихте. Ако някой има за подаряване ще съм благодарна.

 30. В много сайтове проверих да си купя, но навсякъде пише , че няма наличност.

 31. Имам бяло с червено – 3 броя. Заменям един за луковица от червен амаралис.
  0887 268 561

 32. Купих си луковица която засадих през пролетта и цъфна. На другата годиха не цъфна . Само листа . Какво да направя за да може догодина да има цвят.

 33. Подариха ми луковица от Амаралис, която натопих вьв ваза с вода. Сега е разцьфтял, голяма красота и радост. Проблемът ми е, че не знам какво да правя с луковицата след като прецьфти. Трябва ли да я засея?

 34. Здр. търсих причината защо моите амаралиси не цъфтят вече 5-6 год .какво ли не правех и приспивах и събуждах и пресаждах.няма и няма.н.тук прочетох много полезни съвети.тази гадина те отново не цъфнаха.

 35. В момента са на листа. посъветвайте какво да направя? да ги пресадя ли отново? да ги приспа ли? сега ли да го направя или да изчакам есента?

 36. Аз имам Хипеаструм засаден навън в градината на южно изложение.Засаден е на 30см. дълбоко за да не мръзне/противно на това,че част от луковицата трябва да е над почвата/Вече 3 години се радвам на красивите му цветове.

 37. Здравейте ботаници! Имам един амарилис с два цветоноса. Знам, че след прецъфтяване, цветът трябва да се изреже. Въпросът ми е: Къде да се реже? Цветоносните стебла са около 60 см. Да изрежа само цвета от върха на цветоноса или целия цветонос до луковицата?

 38. Здравейте аз също имам от 3,4 години Амаралис.Не ми цъфти.Сега преди 20 дни си купих от Кауфланд 6 броя и се радвам на красивите им цветове.Но вече 1 увяхна и незнам кое е по добре да го приспа или да го оставя.

 39. Имам 3 амаралиса соито цъфнаха миналата година. Да ги вадя ли от саксията или не

 40. Имам 3 амаралиса соито цъфнаха миналата година. Да ги вадя ли от саксията или не

Отговорете