Алое, полезно и лечебно растение

aloe-1

Алое, полезно и лечебно растение

Родът Алое е древно арабско наименование и включва около над 340 вида. Разпространено е в тропическите райони на Африка, а също така и в Южна и Източна Африка, о-в Мадагаскар и Арабския полуостров.

Най-популярни видове:

Aloe Arborescenes Millалое различни видове

Сочен храст, висок 3 м. и повече. Те са с прави, разклонени стебла, в основата си покрити с мъртви листа. Листата са с дължина до 60 см, сочни, тесни и копиевидни. Цветовете му са събрани в гроздовидни съцветия на до 80 см височина. Родина – Южна Африка. Расте по крайбрежието и по скалистите склонове на планините до 1800 м. над.височина. Използва се и като лечебно растение.

Aloe Aristata Haw

Растение с дебели, широки и сочни листа събрани в гъста розетка от 8 – 10 см. В диаметър, самотни или формиращи групи. Родина – Южна Африка. Вирее върху песъчливи равнини и високи склонове до 1600 м над.височина.

Aloe Variegata L.

Сочно растение – до 30 см високо. Неговите листа са в розетки или на много къси дръжки, разположени в 3 плътни редици, спираловидно усукани редове и месести с 10 – 15 см дължина. Родина – Ю.Африка. Расте в планините на височина 3000 м.

Aloe Plicatilis Mill

Сочен храст или малко дърво до 3-5 м високо с къс разклонен ствол. Листата му са по 10 -16 събрани в краищата на клоновете в два реда. В горната си част са закръглени – около 30 см дълги и 3 – 4 см широки. Сочни, месести, сиво – синьо зелени. Родина – Ю.Африка. Расте в планините на височина 3000 м.

Как да отглеждате Алое у дома?

Местоположение
Алоето не вирее в стаи без светлина и топлина. Оптималната температура през зимата трябва да е 12-14 градуса.

Осветление
Ярка светлина.

Поливане
Лятото се полива умерено, а зимата по-рядко. Високите температури и прекомерното поливане могат да доведат до загниване на ствола и увяхване на растението.

Влажност на въздуха
Ниска. Предпочита сух въздух.

Грижа
Препоръчва се през лятото да бъде изнасяно на открито, но да се пази от дъжда. Веднъж месечно да се подхранва с кактусен тор.

Размножаване
Обикновено Алоето се размножава чрез отделяне на страничните розетки, които се образуват в основата на растението. Можете да използвате и резници, но те се подсушават ден – два преди засаждане (във влажен пясък).

Пресаждане
Всяка пролет, а възрастните растения – през няколко години. Почвата трябва да бъде рохкава и да съдържа листова, торфена тор и пясък в съотношение 2:1:1 с добавка от дървен въглен.

Полезни свойства
Растението възпрепятства образуването на тумори и влияе върху растежа и самолечението на тялото. Използва се като слабително, повишава хемоглобина и устойчивостта на организма, подобрява възстановителните процеси.
Алоето лекува рани, язви, изгаряния, циреи, екземи и дори рак на кожата. То се бори успешно с много видове микроби: стафилококи, стрептококи, дифтерия, дизентерия и др.
Използва се при заболявания на стомашно-чревния тракт, а също и в козметиката.

Наличието на Алое в къщата има положителен ефект върху енергийния тонус на човека.

Отговорете