Албиноси в градината за душевно равновесие

Albinosi-1

Албиноси в градината – всички нюанси на бялото може да се разпилеят навън

Всеки цвят влияе върху човека по различен начин. Белият успокоява и допринася за душевно равновесие. В природата почти всяко цъфтящо семейство има своите “албиноси”, които най-често са едни от най-ароматните растения. Ако искате да създадете бяло кътче във вашата градина или балкон, може да комбинирате някои от следните видове: петуния, здравец, роза или клематис. Подходящи албиноси в градината са също и маргаритки, стефанотис, космос, гипсофила или жасмин.

При разполагането на видовете на най-заден план сложете най-високите растения, а отпред завършете композицията с възможно най-дребните и нежни цветове. Видовете, цъфтящи в бяло, не са особено интересни за насекомите, затова пък те ги привличат чрез своя аромат. От едногодишните това са: ароматният тютюн, лобуларията, туберозата, ацидантерата и лилията.

Добри партньори на бяло-цъфтящите са растенията с нежни розови и жълти цветове. Яркочервените и оранжевите контрастират с белия цвят и ще нарушат спокойния тон на композицията. Подходящо е да ги комбинирате и със сребристо-листни растения, като храстовидната хризантема, цистуса или теснолистната лавандула “Alba” с нежни бели цветове, които ще се открояват и на фона на зеления чимшир, дафиновото дръвче или различни декоративни треви.
Погледнете внимателно и ще видите колко нюанси има белият цвят. Ще откриете кремаво-жълто, шампанско, слонова кост с примес на синьо. Вечер, когато настане гъст сумрак, белите цветове на бегонията, фуксията или стефанотиса ще светят в тъмното и ще придадат тайнствено звучене на вашето бяло кътче.

Преливане
Листно-декоративните храсти или дърветата с подстригана корона са чудесни партньори на бяло-цъфтящите едногодишни растения. Лузитанската круша, произхождаща от Португалия, е особено интересна в комбинация с петунията. Красиви “цветни килими” могат да се получат и от други едногодишни растения като карамфили или еригерон.

Ароматно
Какви са ароматните албиноси в градината? Например, кичестите стъбла на клубеновата тубероза сорт The pearl достигат височина един метър. Цветовете й са ароматни и от столетия се използват в парфюмерийната промишленост. Туберозата е подходяща и за букети.

Цъфтящо кълбо
При правилно и редовно поливане петунията сорт Bright Dream ще се окичи с цветове и почти напълно ще скрие тънките си стъбла.

Отговорете