7 вида цъфтящи храсти за цветно настроение

Tsaftyashti-hrasti

7 вида цъфтящи храсти за цветно настроение

За озеленяване на вашата градина най-уместни са многогодишните цъфтящи храсти. Техният предод на цъфтеж продължава от 2-3 седмици до няколко месеца.

Цъфтящите храсти са подходящи за по-малки градинки, за оформяне на декоративни плетове. А също така и за самостоятелни акценти в тревната площ.
Атрактивното на храстите е, че с подходяща резитба могат да бъдат красиво оформени. Храстите са много видове и могат да задоволят и най-големите капризи на градинарите.

Рододендрон.
Рододендронът е вечнозелен цъфтящ храст. Характерен за него е обилния и продължителен цъфтеж. Той предпочита полусенчесто място, защитено от вятър. Рододендронът се нуждае се от почва с кисела реакция и често наторяване. Необходимо е редовно поливане. Може да презимува в градината. В дворът може да се засади както самостоятелно, така и в цветна композиция.

Спирея.
Спиреята е бързорастящ храст. Той е ценен, най-вече заради обилния си цъфтеж и лесното отглеждане. Спиреята обича ярко слънце, хранителна почва и умерено поливане. Издържа на суша.

Цъфтящи храсти за цветно настроение

Каликантус.

Каликантус
Каликантусът е ценен, защото цъфти месеци наред. Названието каликантус (Calycanthus) в превод означава „красиво цъфтящ“. Растението е подходящо за нашите климатични условия, но засега не е много известно. Този храст е листопаден, но цъфти обилно от май до късно през есента. Цветовете наподобяват тези на магнолията и са много ароматни. Понася добре резитби и е добре да го оформите веднага след като прецъфти. Обича слънчеви места, обогатена почва и добър дренаж.

Декоративна дюля.
Освен красива, декоративната дюля е и полезна. Chaenomeles japonica е широколистен, листопаден храст с компактни размери и възможност за оформяне. Нейните цветове са едни от първите по-ярки багри в градината. Характерно за нея е че цъфтежът предшества разлистването. Хеномелесът образува плодове, подобни на дюлята, но с по-малки размери. Поради това, този храст се нарича още и декоративна цидония. Плодовете на японската дюля могат да останат по клонките до следващата година. Те са полезни, защото съдържат много витамин С. Затова доста често се сушат или преработват под формата на компоти, конфитюри и др. В Азия е много популярен, а и в България може да се отглежда навсякъде без проблем. Използва се основно за жив плет, акцент в градината, като топиар и декоративна форма или за укрепване на насипи.

Кариоптерис.
Кариоптерисът е отлично медоносно растение. Сравнително нисък храст – достига едва метър височина. Разклонява се силно и листата са сиво-зелени. Цъфти през лятото, с сини или лилави цветове. Многа са атрактивни за пчели и пеперуди. Кариоптерисът е студоустойчив вид и е много подходящ за декоративни градини. Предпочита слънчеви изложения и богати, влажни почви. Напролет се отстраняват старите стъбла до 10 см над почвата. Това дава възможност на младите леторасти да се развият пълноценно.

Цъфтящи храсти за цветно настроение.

Потентила.

Цъфтящи храсти -Потентила

Потентилата (Potentilla) е нежно растение, с дребни листенцата, силно нарязани. Цветовете са сравнително едри и са обагрени главно в бяло или ярко жълто.
Може да намерите и потентила в нежно розово, наситено оранжево, прасковено и др. Този храст се използва предимно за ниски бордюри. Очиболецът, както още се нарича този храст, е непретенциозен. Обича слънчево изложение. Това растението се използва за чай в Сибир, затова у нас презимуването му е без проблем. Потентила може да закупите от декоративен разсадник Гатеви.

Физокарпус.

Физокарпус
Физoкарпусът или по-точно сортът Диабло (Physocarpus Opulifolius Diablo) е способен да внесе контраст в градината. Пурпурно червените листа впечатляват отдалече. Храстът цъфти обилно. Цветовете са дребин от бели до розови. Понася много добре резитби за оформяне и е много подходящ за жив плет или в смесена леха. Понася нашите зими  добре и достига височина до 2 метра. Предпочита слънчево изложение или лека, шарена сянка. Имайте предвид, че пълното засенчване ще навреди на декоративния ефект на листата. В градинските центрове се  предлагат две основни разновидности, с пурпурно червени листа или в златно жълто. Физокарпус можете да закупите от разсадник Мария Папазова.

Цъфтящи храсти можете да си купите от почти всеки ? Декоративен разсадник или ? Градински център регистриран в каталога на zeleno bg.

 

Отговорете