5 изисквания, когато купувате овощни дървета

Ovoshtni-darveta-razsadnik

5 изисквания, когато купувате овощни дървета.

Есенното засаждане на овощните дръвчета трябва да приключи до средата на декември, 20 дни преди настъпване на големите зимни студове.

Когато закупувате овощни дървета, трябва да ги преглеждате внимателно. Те трябва да са здрави и да отговарят на определени изисквания:

1/ Първото нещо което трябва да направите е да намерите на лицензиран овощен разсадник.

2/ Да закупите първокачествени овощни дръвчета, такива които отговарят на всички изисквания: сертификат, здравен статус, фитосанитарен паспорт и др.

3/ Височината на стъблото да е над 100-110 см;

4/ Овощното дръвче трябва да има най-малко 3 скелетни клони;

5/ Да са образували минимум 3 корена с дължина 30-35 см.

Избор на подходящо място. Преди да пристъпите към създаването на овощна градина, трябва предварително да познавате особеностите на мястото. Особености като изложение, релеф, почва, киселинност на почвата, надморска височина, подпочвени води и др. От всички тези фактори най-голямо значение има топлинният режим. С изключение на топлинния режим, всички останали могат да се компенсират да известна степен чрез насипване с подходяща почва, торене, поливане, отводняване и др.

За съжаление топлинният режим не може да се регулира изкуствено. Този ограничаващ фактор зависи не от абсолютните минимални температури през зимата, когато дръвчетата са в покой. Той зависи преди всичко от повратните студове в края на зимата или през пролетта. Ако има повратни студове често се получават значителни повреди по рано цъфтящите видове. Такива рано цъфтящите видове са праскова, бадем, кайсия, дюля, нар и др. Затова те трябва да се засаждат на место растения с по-мека зима и без възвратни пролетни студове.

Качествен овощен посадъчен материал  можете да си закупите от 🍐 Овощни разсадници регистрирани в Зелено БГ.

Кога купувате овощни дървета? Ако това не стане през есента, може да закупите овощен посадъчен материал при първа възможност през пролетта.

Коментирайте:

Отговорете