4 растения приятели на пчелите

Askleapias-incarnata
Асклепиас

4 растения приятели на пчелите.

Без значение дали обичате мед, дали отглеждате пчели, дали прилагате пчелни продукти за подобряване на здравето. Без значение дали отглеждате цветна градина, плодове и зеленчуци или други растения, пчелите са неизменна част от екосистемата.
Всеки градинар, който уважава себе си знае, че трябва да помогне на тези полезните насекоми. Затова ви предлагаме четири многогодишни растения, които да засадите в двора си, и с които да помогнете на трудолюбивите госпожици пчели.

Лофант – силно медоносна билка.
Лофант е билката позната като символ на красота и дълголетие. Изключително полезна за здравето на човека и в помощ на пчелите. Лофантът се отличава с силно медоносен характер, подпомагащ развитието на пчелните семейства като допълнителна паша. Тази билка притежава лечителни свойства. Регулира обмяната на веществата, антибактериално действие, стабилизира кръвното налягане, облекчава храносмилателната система.

Гайлардия – слънчево цвете
Гайлардия (Gaillardia x Grandiflora) е хибрид, който осигурява дълготраен цъфтеж и едри цветове. Растението не живее дълго, но е възможно самозасяване, с което си осигурявате топли багри за дълги години.
Гайлардия може да се отглежда както в градината, така и в красив контейнер. Чудесно се съчетава с други растения като кореопсис и космос, както и с декоративни треви.
Други подходящи съседи са книфофия, крокозмия, хамерокалис, салвия, вероника и други. В градината те осигуряват на пчелите и други полезни насекоми прашец и нектар.

Ако искате да се сдобиете с това слънчево цвете гайлардията, е най добре да си засеете семена.Зясяването на семената може да започне сега на закрито или през март и април директно в градината. Гайлардията рядко се напада от болести и неприятели, но привлича много полезни насекоми в градината.

Растения приятели на пчелите.

Асклепиас – осигурява нектар, но сокът му е силно отровен
Асклепиас (Asclepias) е известен сред пчеларите като едно от най медоносните растения. От един декар насаждение с асклепиас се добиват между 46 и 71 кг мед.
Коприненото растение, както е по-известен асклепиасът, е цъфтящ многогодишен храст с декоративна стойност. Цветовете привличат пчели, пеперуди и други полезни насекоми. Асклепиас е родственик на олеандъра и също като него отделя млечен сок при нараняване. Сокът е силно отровен!

Най-разпространените разновидности на медоносното растение са с бяло-розови, червено-жълти или оранжево-жълти цветове. Отглеждането на асклепиас не е никак трудно. По-трудното е да откриете разсад или семена. Проверете в пчеларските форуми или в специализирани магазини за сортови семена и растителна защита. Семената не са скъпи и обикновено имат добра кълняемост.

Ехинацея – любимката на опрашителите
Ехинацеята е цвете, което използваме като украса в градината и като лечебно растение в чайове и тинктури. Употребяема част са цветовете, листата и корените. Досега не я свързвахме много с пчелите, но според проучване тя е едно от растенията, които дават нектар през целия ден.
Ехинацея можете да намерите в градинските центрове в периода на цъфтеж, а може да си засеете и семена.

Успешно можете да впишете ехинацеята в билковата, зеленчуковата, или овощната градина. Това растение рядко се напада от неприятели и болести.

От тези растения приятели на пчелите можете да извлечете само ползи. Ако желаете да бъдете максимално полезни на малките работливи пчелички, осигурете им и вода. Достатъчно е да се налее в подложка или друг плитък съд.

Коментирайте

Отговорете