33 ядливи цветя, флорални елементи в кухнята

Yadlivi-tsvetya

33 ядливи цветя, флорални елементи в храната.

Цветята могат да се използват не само за озеленяване. От хиляди години гръците, римляните и китайците употребяват цветята в своята кухня. Първоначално цветята са се консумирали с лечебна цел, но после хората са открили, че някои цветя имат и отличен вкус. Включването на цветя в храната, е възможност за добавяне на цвят, вкус, а понякога и малко кич. Някои от цветята и цветовете на растенията са пикантни. Други наподобяват различни билки, или са цветни и ароматни. Гамата от ядливи цветя  е пълна с изненади.

Малко е необичайно да видите цветни венчелистчета в салати, чайове и като гарнитура на десерти. Но те вдъхновяват кулинарните творци и придават пикантност на ястията. При желание да сте атрактивни, можете да вложите флорални елементи в направения от вас домашен сладолед. Или пък ги използвайте, за да направите сироп от различни цветя, с който да обогатите домашната лимонада или друг вид коктейли. Съществуват толкова възможности …

Ядливи цветя, съвети за безопасна консумация.

Колкото и прекрасно да е яденето на цветя, то може и да бъде доста опасно. Следвайте нашите съвети за безопасна консумация:

– Използвайте за ядене цветя, за които сте напълно сигурни, че са годни за консумация.

– Яжте цветя, които сте отгледали сами или за които знаете, че са безопасни за консумация. Цветята, закупени от пазара или от някоя градинка има верояност да са били третирани с пестициди или други химикали.

– Не яжте крайпътни цветя или такива, които растат в обществени паркове. Яжте само венчелистчета, премахвайте плодника и тичинките преди консумация.

– Ако страдате от алергии, започнете да ядете цветя постепенно. Тъй като те могат да изострят алергиите ви.

– За да запазите цветята свежи, поставете ги на влажни хартиени кърпи и ги съхранявайте в херметически затворени контейнери в хладилник.

Ядливи цветя, които намират приложение в кухнята:

1. Хризантема. Цветовете на хризантемата са малко горчиви с широка цветова гама и вкусове, вариращи от пикантни до люти. Използвайте само венчелистчета.

2. Гладиола. Гладиолите могат да бъдат пълнени с плънка или техните венчелистчета да бъдат отстранени за приготвяне на една интересна салата или гарнитура.

3. Цитрусови цветове (портокал, лимон, лайм, грейпфрут, кумкуат). Цветовете на цитрусовите дървета са силно ароматни и сладникави. Използвайки ги пестеливо и те деликатно ще парфюмират ястията ви.

4. Декоративен лук (Allium). Всички цветове от семейството Allium (праз, див лук, чесън, чесън, див лук) са ароматни и годни за консумация! Вкусовете им започват от деликатен при праза и стигат до много силен при чесъна. Всяка част от тези растения е годна за консумация.

5. Синя метличина. Притежава тревист вкус, венчелистчетата са годни за консумация. Избягвайте горчивата чашка на растението.

6. Рукола. Цветовете са малки, с тъмни центрове и с пиперлив вкус, който много прилича на листата. Те варират по цвят – от бял до жълт с тъмно лилави ивици.

7. Ангелика. В зависимост от сорта, цветовете на растението варират от бледо лавандулово синьо до наситено розово и имат вкус на женско биле.

8. Босилек. Босилека цъфти в разнообразие от цветове, от бяло до розово до лавандулово; вкусът на цветовете е подобен на листата, но по-мек.

9. Пореч. Цветовете придават прекрасен син оттенък и вкус на краставицата!

Ядливи цветя, флорални елементи в храната.

10. Невен. Невена е чудесно цвете, подходящо за консумация. Цветовете на невена са пиперливи, остри и пикантни, а техния жизнерадостен златист цвят добавя акцент към всяко ястие.

11. Карамфили. Венчелистчетата са сладки, след като са почистени от основата. Цветовете имат сладък вкус и силен аромат.

12. Лайка. Цветовете са малки и с формата на маргаритки. Имат сладък вкус и често се използват за приготвяне на чай.

13. Цикория. Леко горчивият вкус на земя на цикорията се проявява и в листенцата и цвета й; те могат да бъдат и леко кисели.

14. Детелина. Цветовете са сладки, с намек за женско биле.

15. Глухарче. Младите зелени глухарчета са нежни и вкусни, сервират се сурови в салати и сандвичи.

16. Копър. Жълтите цветове на копъра много се доближават до вкуса на листата на билката.

17. Английска маргаритка. Е не са най-вкусните венчелистчета – те са леко горчиви, но изглеждат страхотно!

18. Обичка. Островърхото цвете обичка се използва за приготвяне на красива гарнитура.

19. Гладиола.  Гладиолите могат да бъдат пълнени с плънка или техните венчелистчета да бъдат отстранени за приготвяне на една интересна салата или гарнитура.

Ядливи цветя, флорални елементи в храната.

20. Хибискус. Известният като сух чай хибискус притежава оживен аромат на червена боровинка, кисел е и трябва да се използва пестеливо.

21. Ружа. Цветовете на Ружата имат мек и растителен вкус, годни са за консумация като гарнитура.

22. Импатиенс (Циганче). Цветята не разполагат с много вкус. Най-доброто им приложение е като добавка към сладки.

23. Жасмин. Тези супер-ароматни цветове се използват за приготвяне на чай. Също така, можете да ги използвате и в сладки ястия, но пестеливо.

24. Лавандула. Лавандулата притежава сладост, пикантост и изключителен аромат, цветовете са чудесно допълнение към сладки и солени ястия.

25. Люляк. Цветчетата притежават остър, но цветен цитрусов аромат.

26. Мента. Цветовете са – изненада! – Ментова. Интензивността им варира в отделните сортове.

27. Латинка. Латинката е едно от най-популярните ядливи цветя; цветове и са прекрасно оцветени и притежават сладък, цветен аромат, препълнени с пикантен остатъчен вкус на пипер. Когато цветята завържат семена, шушулка се използва за подправяне на сладки и пикантни храни. Можете да накъсате цветове и листа и да ги добавите към салати, туршии и гарнитури, в зависимост от предпочитанията ви.

28. Риган. Цветовете на ригана имат деликатен аромат, по-леката версия на листата.

29. Теменуга. Венчелистчетата са малко невзрачни, но ако ядете цялото цвете ще се насладите на изключителния им вкус.

Ядливи цветя, флорални елементи в храната.

30. Роза. Извадете бялата, горчива основа. Останалите листенца имат силно парфюмиран вкус. Те са идеални са за поставяне в напитки или за украсяване на различни десерти, както и за приготвянето на различни конфитюри. Всички рози са годни за консумация, като по-тъмните разновидности имат по-силно изразен вкус.

31. Розмарин. Цветовете притежават по-лека версия на вкуса на билката, използва се успешно като гарнитура за ястия, които се подправят с розмарин.

32. Слънчоглед. Венчелистчетата на слънчогледа, могат да се ядат директно или да се задушат на пара, като сърцевината на артишока.

33. Виолетки. Виолетките са сладки и красиви цветя, които могат се използват за гарнитури.

Ядливи цветя можете да с закупите от регистрираните фирми в категории ? Декоративни разсадници и ? Градински центрове в Зелено БГ.

Коментари (2)

Отговорете