13 от най-красивите цветя на земята …

shokoladov-kosmos
Шоколадов космос

13 от най-красивите цветя на земята …

Цветята имат кратък, но забележителен живот. През вековете този прекрасен дар на природата ни е помагал да изразяваме нашите емоции и чувства. Тяхната красота, елегантност и разкошни цветове могат да накарат всеки един да се усмихне.

Затова нека отделим миг от своето време и да се спрем на едни от най-красивите цветя, които можем да срещнем на нашата  Земя.

1. Роза. Факт е, че в повечето списъци за най-красиви цветя, първото място е запазено за нея! Това прекрасно, благоуханно цвете има всичко нужно, за да бъде най-красивото цвете в света. Може да се каже, че розата е синоним на красотата и любовта.

2. Кала. Калата е символ на величие и  е изключително красиво цвете. Тя се използва широко за букети и декоративни цели. Родина на калата е Южна Африка. Среща се в нюанси на зелено, жълто, розово, лилаво.

3. Глориоза (огнена лилия).

Глориоза

Това е националното цвете на Зимбабве. В англоговорящите страни наричат глориозата огнена лилия, а в буквален превод името й означава „слава“. У нас много ентусиасти я отглеждат в саксии или в градината. Флористите често вмъкват глориозата в екстравагантни цветни инсталации, букети и аранжировки.

Най-красивите цветя на земята.

4. Шоколадов космос.
Шоколадовият космос е едно от най-красивите и редки цветя с произход Мексико. Цветето е наречено така заради шоколадовият си мирис по време на цъфтеж. Това растението има тъмночервен или кафяв цвят и често цъфти привечер в края на лятото. Ареалите, където расте шоколадовия космос, са защитени от закона зони.

5. Пасифлора, наричана още страстниче и цвете на страстта е род пълзящи, топлолюбиви растения, които цъфтят в жълто, синьо, червено и много други багри. Пасифлората е многогодишно растение с над 50 вида и принадлежи към семейството Passifloraceae. Цветът се състои от десет чашелистчета и венчелистчета и е широко около 10 cм. Те са харесвани много заради уникалната си форма. Освен че е изключително красиво, това екзотично цвете има висока лечебна стойност.

6. Екзотичен физалис (Physalis alkekengi).

Екзотичен физалис
Физалис

Когато изсъхне напролет, яркочервеният му плод излиза наяве. физалисът е способен да радва едновременно няколко от сетивата ни – вкусовите рецептори, обонянието, зрението. А същевремено да бъде много полезен за здравето и добрата ни форма.

7. Орхидея. Семейство Орхидеи е най-разнообразната група от растения с толкова много различни форми, размери, цветове и окраски на своите очарователни и необикновени цветове. Какъвто и да е вкусът Ви по отношение на цветята, със сигурност има по нещо за всеки в царството на орхидеите. Орхидеите са разпространени в хабитатите в цял свят, с изключение на пустините и Антарктика. Името им идва от гръцката дума orchi, означаваща „тестис“ заради формата на луковиците на рода Orchis.

Най-красивите цветя на земята.

8. Газания. Това растение е от семейство Asteraceae. Произхожда от южна Африка. Наречено е на Теодор Газа (1398–1475 г.) — свещеник, превел трудовете на Аристотел и Теофраст от гръцки на латински. В Германия наричат цветето Sonnentaler (слънчев талер /златна монета) или „Mittagsgold“ („Обедно злато“), защото съцветията му се отварят около обяд и то само в слънчеви дни. Съществуват множество сортове газания, хибриди от различни видове (например G. rigens, G. longiscapa, G. nivea), използвани за украса в паркове и градини

9. Плумерия.

Плумерия
Плумерия

Има малък род, само 7-8 вида с произход от тропична и субтропична Америка. Това са предимно листопадни храсти или малки дръвчета. Плумерията е растение с приказни цветове и вълшебен аромат – мечта за всеки градинар. Това растение има богато минало и понякога го определят като цвете на маите, заради връзката, която има с тяхната култура

10. Далия. Тя произхожда от Мексико, където е национален символ. Далия е и наименование за много от видовете от рода. Достига средно до 50 см. Цъфтежът и е от май до октомври. Далията вирее най-добре на места с непряка слънчева светлина. Легендата разказва, че испанският завоевател Ернандо Кортес е първият европеец, който през 1520 г. за първи път вижда чудните цветове на далията. Приблизително три века по-късно тези разкошни цветя са пренесени от ботаническата градина на Мадрид по целия останал свят.

Най-красивите цветя на земята.

11. Стрелиция или „райска птица“.  Това красиво, екзотично цвете цъфти от февруари до август. Стрелицията е получила това име заради формата на удивителното си съцветие и невероятното съчетание от багри – ослепително ярки, оранжево-червени венчелистчета и сияещи лазурни чашелистчета.

12. Дамско сърце (дицентра). Род покритосеменни растения, многогодишни цветя от семейство Макови, наброяващо около 20 различни вида.В Европа дицентрата е внесена от Япония през 1816 г.  Обикновено достига до 70 см височина, цветовете и са бели, розови или червени с формата на сърце и висят на дълги дръжки подобно на гроздове.

13. Хризантема. Род от около 30 вида многогодишни растения от семейство сложноцветни. Хризантемите са едни от най-непретенциозните цветя. Това красиво цвете се отглежда лесно и цъфти изобилно от края на август до първите слани през есента. Сортовете и хибридите при хризантемите са са неизброими. Също като цветовата гама и формите на цветовете.

Съгласни ли сте, че това са най-красивите цветя на света? Или смятате е има някое друго цвете, който заслужава да бъде част от този списък? Напишете в коментариите!

Различни цветя можете да намерите в ? цветарските магазини и ? Градинските центрове регистрирани в Зелено БГ.

Коментари (1)

Отговорете