10 съвета за отглеждане на разсад

Otglezhdane-razsad

10 съвета за отглеждане на разсад

Отглеждането на здрав и качествен разсад от  краставици, домати, пипер, патладжан, зеле и др е основополагащо. Тогава на полето, в оранжериите и в полиетиленовите тунели ще бъдат изнесени здрави растения. Така ще си отгледате вкусни био зеленчуци, без нитрати и без употреба химически препарати против вредители.

Следвайте следните 10 полезни съвета за да произведете свой висококачествен разсад.

1/ За сеитба използвайте само здрави, едри и с висока кълняемост семена и най-вече с доказан произход, купени от проверен търговец на семена.

2/ Отглеждайте вашият разсад в отделни помещения, по-далече от стари растения.

3/ Използвайте готова почва за вашия разсад, богата на хумус. Можете да добавите към нея кокосови нишки или слама. Те абсорбират излишната влага и правят почвата пръхкава. Ако решите да използвате пръст от градината си, подобрете я с малко естествен органичен тор половин месец преди посаждане на семената.

4/ Обеззаразете посадъчните табли, терините и саксийките за разсада с 2%-ов разтвор на хлорна вар или 2%-ова солна киселина за 24 часа. След това ги изплакнете и изсушете добре.

5/ Задължително използвайте добре дренирани контейнери. Задържането на вода може да доведе до загниване на семената и посадъчния материал.

10 съвета за отглеждане на разсад.

6/ Засаждайте умерено количество растения. Често срещана грешка е твърде обилна сеитба. В този случай съдовете ви ще обраснат с растения, след което ще се наложи да премахвате някои от тях, за да освободите пространство за растеж.

7/ Регулирайте температурата – преди покълване температурата трябва да е по-висока, а след покълване може да падне с 5 ºC през деня и с 10 ºC през нощта. Предпазвайте вашия разсад от резки потоци на топъл или студен въздух.

8/ Направете си аварийно осветление. Без допълнително осветление е невъзможно да се отгледа качествен разсад. Липсата на светлина води до удължаване на растенията и намаляване на добива от тях.

9/ Подхранвайте разсада. След вкореняването на разсада направете първото подхранване. Най-добре е да използвате собствени органични торове. Не наторявайте почвата повече от веднъж седмично, като редувате различни видове.

10/ Пикирайте след появата на 2-3 истински листа. Сгъстените насаждения водят до изтъняване на растенията. Когато разсадът нараства, обогатявайте почвата в съда. Колкото по-богата и пръхка е тя, толкова растенията ще се развиват по-добре.

Вижте още 5 съвета за отглеждане на зеленчуков разсад в Градина БГ.

Семена за разсад и готов разсад можете да купите от фирмите регистрирани в категория 🌱 Посадъчни материали в ЗЕЛЕНО БГ.

 

Отговорете