Японска дюля

CHAENOMELES Ldl. - Сем.  ROSACEAE
Японската дюля
е един от най-често срещаните храсти в градините. Цени се много за нейните особено красиви и разнообразни цветове, които се появяват рано напролет, като покриват почти целите клонки. Представлява нисък или средно висок храст с тънки, бодливи клонки и малки елипсовидни листа.
Вирее на богата градинска почва и слънчево или полуслънчево изложение.
Размножава се чрез семена, резници и присаждане. Семената се стратифицират и посяват напролет. От семе рядко се получава първоначалният сорт и затова броят на вариететите е станал много голям. Резници се получават от парчета корени, които се засаждат в умерен парник през пролетта. Могат да се използват и зелени резници през юли. Вариететите могат да се присаждат върху японска дюля, обикновена дюля, круша или глбог. Това става на пъпка през юли и на кози крак върху парчета корени през зимата.
Резитбата се прави след цъфтежа. Използва се като особено красив декоративен храст за единично засаждане в тревните площи и за предни групи. Може да служи още за скални градини и за формиране на ниски живи плетове.
Ch. Lagenaria Koidz. (Cydonia japonica Pers.) Отечество – Япония и Китай. Среща се много у нас, и то главно нейните многобройни вариетети. Те се отличават с разнообразна окраска на цветовете: от чисто бяла до тъмночервена с всички междинни цветове и нюанси. Представлява нисък, бодлив храст, 1-2 м висок, с тънки гъсти клони. Листата са яйцевидно продълговати, 3-8 см дълги. Цветовете биват прости или кичести и се явяват рано напролет преди листата. Те са събрани по 2-6 в китки, често пъти покриващи цялото растение. Плодът е малка, топчеста дюличка, с много приятен мирис. Японска дюля може да се отгледа и на високо стъбло.

видяна: 17752
dfgdfg

 

 

Коментари

вальо
30 март 2010 | 10:31
има ли посадачен матерял за Японска дюля и ако има каде се продават.ако знае някой да пише на този имел-(valviki@abv.bg)

 

Владо
04 дек. 2010 | 21:34
ако още не си намерил посадъчен материал на японска дюля има в Сортови семена и растителна защита ЕООД виж в www.zeleno.bg , цена 2 лв за коренче

 

симеон
21 март 2011 | 12:40
в брикулаж я има

 

симеон
19 фев. 2014 | 20:16
знаете ли какво лекува японската дюля

 

Бис
10 март 2014 | 12:01
Имам такова дръвче в саксия около 60см високо. На пролет мисля да я засея на двора. От него пораснаха дълги и високи нови клончета, които незнам какво да ги направя, за да поддържам формата му на дръвче? Кога мога да ги поокастря ?

 

Йорданка Радева
31 март 2014 | 12:28
Богата е на витамин "С". Изсушени плодове се ползват в супи-много е вкусно.

 

Минка Черкезова
01 май 2014 | 15:56
след колко време цъфти,когато е засадено от издънка?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  04 окт. 2015г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ФЛОРОВ - 2 ООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?